Kemi

Kemi opgave om pH

05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)
Beregn pH for følgende vandige opløsninger ved 25 grader.

a) 0,0100 M NH4Cl

Mit svar: pH = 5,625

b) 50 mL 0,0100 M NH4Cl + 25 mL 0,0100 M NaOH.

der ønskes fremstillet en pufferopløsning med pH = 8,75 udfra 100 mL 0,0100 M NH4Cl og 0,0100 M NaOH.

c) Beregn voluminet af den mængde NaOH-opløsning, der skal anvendes.

Vil gerne have hjælp til b) og c)

Kram

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2005 af frodo (Slettet)

a) KORREKT!

b)
n(B)=n(NH3)=n(NaOH)=25*10^-3L*0,01M= 0,25 mmol

n(S)=N(NH4+)=n(NH4Cl)-n(OH-)=0,25 mmol

pH=pKS, da nB=nS <=> pH=9,25

c) du kan opskrive dette:

8,75=9,25+ log((c(NaOH)*V(NaOH))/(0,001mol-c(NaOH)*V(NaOH)))

Her isoleres V(NaOH), og du er færdig!


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

a) Korrekt

b) Opstil reaktionskemaet for NH4+'s reaktion med OH-. Bestem nNH4+ samt nOH-. De reagerer 1:1. Bestem hvor meget NH3 der dannes samt tilbageværende stofmængde NH4+. Beregn pH vha. pufferligningen med pKs for NH4+ (9,24)

c) Regn lidt baglæns, brug det der står i b)

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Frodo's beregning for b) er korrekt, jeg havde ikke lavet nogle beregninger, så så ikke at nS=nB

Svar #4
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Okay tak prøver lige at kigge på det:P

Mange tak fordi i gider at hjælpe

Svar #5
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Nu skal jeg lige høre om jeg er helt galt i byen

b) NH4+ + OH- -> NH3 + H2O

n(NH4+)= c* V
n(NH4+)= 0,0100 M * 0,050 L
n(NH4+)= 5*10^-4

n(OH-)= c * V
n(OH-)= 0,0100 M *0,025 L
n(OH-)= 2,5 *10^-4

Hvad skal jeg så?

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Du har nOH- = 0,0100M*0,025L = 0,00025mol
og
nHH4+ = 0,0100M*0,050L = 0,00050mol

NH4+ og OH- reagerer 1:1 er reaktionsskemaet:

NH4+ + OH- -> NH3 + H2O

Dvs. efter reaktion har du:

nNH4+ = 0,00050-0,00025 = 0,00025mol
nNH3 = 0,00025mol

Jvf. pufferligningen pH = pKs + lognNH3/nNH4+ er pH = pKs for NH4+ (9,25)

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

NH4+ og OH- reagerer 1:1 EFTER reaktionsskemaet:

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2005 af frodo (Slettet)

så der du på denne reaktion:

NH4+ + OH- --> NH3 + H2O
Den forløber fuldstændigt (eller så godt som ihvertfald! :D)

du tilsætter 2,5 *10^-4 mol OH-, og får derfor 2,5 *10^-4 mol NH3 ud, og 2,5 *10^-4 mol mindre NH4+.
alt i alt har du:
n(NH3)=2,5 *10^-4 mol
n(NH4+)=2,5 *10^-4 mol
indsæt i pufferligningen..

Svar #9
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

okay! så får jeg pH= 1,25

Svar #10
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Frodo forstå ikke helt hvad det er der sker i c)?

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

hmmmm, nej, b) pH er lig pKs for NH4+

Svar #12
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

jamen skal man ikke sige

pH=pks +log(nb/ns)
pH=9,25 + log(2,5*10^-4/2,5*10^-4)
pH=1,25

Svar #13
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

b)
n(B)=n(NH3)=n(NaOH)=25*10^-3L*0,01M= 0,25 mmol

n(S)=N(NH4+)=n(NH4Cl)-n(OH-)=0,25 mmol

pH=pKS, da nB=nS <=> pH=9,25

Forstår bare ikke det han gør i de 3 første linier?

og hvordan han har fået pH=9.25

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Det er min fejl, jeg havde skrevet:
pH = pKs + lognNH3/nNH4+

men det er jo:
pH = pKs + lognNH3/lognNH4+

så:

pH=9,25 + log(2,5*10^-4)/log(2,5*10^-4)
pH = 9,25

Svar #15
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Nogen der kunne tænke sig at regne disse opgaver, jeg skal aflevere i morgen, og har makket med de opgaver i så langtid...

HJÆLP

Mange tak for hjælpen Katty og Frodo, men som i os nok ved er det svært at forklare det.. og det gør det os svært at forstå det..

Svar #16
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

men det er jo:
pH = pKs + lognNH3/lognNH4+

så:

pH=9,25 + log(2,5*10^-4)/log(2,5*10^-4)
pH = 9,25

jeg får PH til 10,25?

Brugbart svar (0)

Svar #17
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Prøver at forklare lidt mere ;)


Du har nOH- = 0,0100M*0,025L = 0,00025mol
og
nHH4+ = 0,0100M*0,050L = 0,00050mol

NH4+ og OH- reagerer 1:1 efter reaktionsskemaet:

NH4+ + OH- -> NH3 + H2O

Dvs. efter reaktion har du:

nNH4+ = 0,00050-0,00025 = 0,00025mol (nS)
nNH3 = 0,00025mol (nB)

Pufferligningen:
pH = pKs + lognNH3/lognNH4+

idet nNH4+ = nNH3 er ledet lognNH3/lognNH4+ = 0
dvs.

pH = pKs + 0
pH = 9,25

PS: log(1) = 0



Svar #18
05. januar 2005 af Milla1986 (Slettet)

Okat det forstod jeg rigtig godt:) tak

men hvad så med c)

Brugbart svar (0)

Svar #19
05. januar 2005 af frodo (Slettet)

c) du kan opskrive dette:

8,75=9,25+ log((c(NaOH)*V(NaOH))/(0,001mol-c(NaOH)*V(NaOH)))

Jeg forklarer:

n(NH3)=n(NaOH)=c(NaOH)*V(NaOH)=0,01M*V(NaOH) Det er tælleren i brøken!

n(NH4+, slut)=n(NH4, start)-n(NH4+,reageret)
Og hvad er NH4+ reageret til, jo NH3. Og n(NH3)=n(NAOH), du får altså:

n(NH4+, slut)=c(NH4+)*V(NH4+)-c(NaOH)*v(NaOH)= 0,100L*0,01M-0,01M*V(NaOH)

De to udtryk indsættes i pufferligningen:
PH=pKs+log(nB/nS) <=> 8,75=9,25+log((0,01M*V(NaOH))/(0,100L*0,01M-0,01M*V(NaOH))

Det er så i denne ligning hvor voluminet skal isoleres( V(NaOH))

Brugbart svar (0)

Svar #20
05. januar 2005 af Katty (Slettet)

Givet: pH skal være 8,75, du har 0,0100M 100mL NH4Cl samt 0,0100M NaOH.

nNH4+ = c*V = 0,0100M*0,100L = 0,001mol
nNaOH = x * 0,0100M
x = volumen NaOH

Pufferligningen opstilles: (husk, alt NaOH omdannes til NH3 ved reaktionen)

pH = 9,25 + log (NH3/NH4+)

8,75 = 9,25 + log (x*0,0100M)/(0,001mol-(x*0,0100M))

Du skal isolere x:
8,75 = 9,25 + log (x*0,0100M)/(0,001mol-(x*0,0100M))

x = 0,024L

x = 24mL



Forrige 1 2 3 Næste

Der er 49 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.