Fysik

Forces, Newtons love

12. oktober 2009 af lallenalle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey alle.  Vil lige høre om jeg har grebet denne opgave rigtigt an :

"En kasse med massen m ligger på et bord. Der
trækkes i kassen med en kraft, F , hvis vinkel
med vandret er θ (kraft og vinkel er indikeret i
figuren( cirka 45 grader). Den kinematiske friktionskoefficient
mellem kasse og bord er
μ . Kassen ønskes
trukket så den har en bestemt acceleration a
a) Bestem den vinkel θ ved hvilken
kraften F bliver minimal."

Jeg tegner self et kraftdiagram, hvor jeg indlægger passende koordinatsystem. Herefter behandler jeg x og y akse med newtons love.

Da der ingen acc. er i y-retning fås :

∑ Fy = N+sin(θ)*F-m*g = 0

I x- aksensretning fås derimod :

∑Fx =cos(θ)*F -Fk (friktion) = m*a

nu kan Fk erstattes med : Fk= μ*(m*g-sin(θ)*F)  hvoraf der fås:

∑Fx =cos(θ)*F -(μ*(m*g-sin(θ)*F) )= m*a heraf kan F isoleres :

F =m*(a+μ*g)/(cos(θ)+μsin(θ)) 

For at minimere F skal jeg finde vinklen så μ*(m*g-sin(θ)*F)  bliver så stor som muligt .

Er det overhovedet rigtigt ? :D på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2009 af Lurch (Slettet)

Du skal finde den minimale kraft F, ved en given acceleration, dvs du skal minimere

F =m*(a+μ*g)/(cos(θ)+μsin(θ))

i forhold til theta. Dvs finde ud af for hvilken vinkel

cos(θ)+μsin(θ)

er mindst.


Svar #2
12. oktober 2009 af lallenalle (Slettet)

Altså jeg vil gerne finde ud af hvilken vinkel der gør f mindst ja, men da F er givet ved :F =m*(a+μ*g)/(cos(θ)+μsin(θ))  så skal cos(θ)+μsin(θ) også være så stor som mulig da det gør brøken så lille som mulig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2009 af Lurch (Slettet)

Ja selvfølgelig, fik lige skrevet forkert


Skriv et svar til: Forces, Newtons love

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.