Kemi
Har jeg regnet rigtigt..?
09. januar 2005 af
miike (Slettet)
Hejsa! Ok har lige siddet og kæmpet med en opgave, og vil bare lige sikre mig om jeg har regnet rigtigt.
Opgaven lyder:
1,88g kaliumcarobonat, dihydrat opløses i vand i en 50 mL kolbe.
a) hvad er de aktuelle koncentrationer af K+ og CO3-?
-svar: M(K2CO3*2H2O)= 174,24 g/mol
n= m/M = 1,88g/174,24 g/mol = 0,01mol
c= n/V = 0,01mol/0,050L = 0,216M
[K+]= 0,216M*2 = 0,432M (facit)
[CO32-]= 0,216M*1= 0,216M (facit)
Der udtages med en pipette 5,0 mL af opløsningen, som overføres til en 100 mL målekolbe.
b)hvad er de aktuelle koncentrationer af K+ og CO3- i den fortynede opløsning?
-svar:n(K+)= c*V = 0,432M*0,005L = 0,002mol
[K+]0,002mol/0,100L = 0,022M (facit)
n(CO32-)= c*v = 0,216M*0,005L = 0,001mol
[CO32-]= 0,001mol/0,100L = 0,011M (facit)
Den fortyndede opløsning blandes med 200 mL 0,0063M litiumcarbonat.
c) hvad er de aktuelle koncentrationer af Li+ , K+ og CO32- ?
-svar: n(Li)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[Li+]= 0,00126mol/(0,105L + 0,200L)= 0,004M(facit)
[K+]= 2*0,01mol/(0,105+0,200L)=0,071M
(facit)
(CO3)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[CO32-]= 0,00126mol + (0,01mol/0,105+0,200L)= 0,055M (facit)
håber at bogen lige vil kigge på det... regner med at de er rigtige
Opgaven lyder:
1,88g kaliumcarobonat, dihydrat opløses i vand i en 50 mL kolbe.
a) hvad er de aktuelle koncentrationer af K+ og CO3-?
-svar: M(K2CO3*2H2O)= 174,24 g/mol
n= m/M = 1,88g/174,24 g/mol = 0,01mol
c= n/V = 0,01mol/0,050L = 0,216M
[K+]= 0,216M*2 = 0,432M (facit)
[CO32-]= 0,216M*1= 0,216M (facit)
Der udtages med en pipette 5,0 mL af opløsningen, som overføres til en 100 mL målekolbe.
b)hvad er de aktuelle koncentrationer af K+ og CO3- i den fortynede opløsning?
-svar:n(K+)= c*V = 0,432M*0,005L = 0,002mol
[K+]0,002mol/0,100L = 0,022M (facit)
n(CO32-)= c*v = 0,216M*0,005L = 0,001mol
[CO32-]= 0,001mol/0,100L = 0,011M (facit)
Den fortyndede opløsning blandes med 200 mL 0,0063M litiumcarbonat.
c) hvad er de aktuelle koncentrationer af Li+ , K+ og CO32- ?
-svar: n(Li)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[Li+]= 0,00126mol/(0,105L + 0,200L)= 0,004M(facit)
[K+]= 2*0,01mol/(0,105+0,200L)=0,071M
(facit)
(CO3)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[CO32-]= 0,00126mol + (0,01mol/0,105+0,200L)= 0,055M (facit)
håber at bogen lige vil kigge på det... regner med at de er rigtige
Svar #1
09. januar 2005 af Katty (Slettet)
a og b er korrekte, men c:
Jeg kender opgaven, der står, at der udtages 5mL, som overføres til en kolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med vand. Dermed bliver voluminet 100mL, ikke 105mL. Desuden er lithiumcarbonat = Li2CO3, dvs. [Li+] = 2*0,0040M.
[CO32-] er forkert. Bestem [Li2CO3]i 300mL og læg denne koncentration sammen med [K2CO3*2H2O]i 300mL og du har [CO32-] idet ionerne indgår i stofferne 1:1
Jeg kender opgaven, der står, at der udtages 5mL, som overføres til en kolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med vand. Dermed bliver voluminet 100mL, ikke 105mL. Desuden er lithiumcarbonat = Li2CO3, dvs. [Li+] = 2*0,0040M.
[CO32-] er forkert. Bestem [Li2CO3]i 300mL og læg denne koncentration sammen med [K2CO3*2H2O]i 300mL og du har [CO32-] idet ionerne indgår i stofferne 1:1
Svar #2
09. januar 2005 af miike (Slettet)
Ok... jeg har kigget på endnu en gang og får så følgende:
c)
-svar: n(Li)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[Li+]= 0,00126mol/(0,100L + 0,200L)= 0,0042M*2 = 0,0084M(facit)
[K+]= 2*0,01mol/(0,100+0,200L)=0,072M
(facit)
(CO3)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[CO32-]= 0,00126mol + (0,01mol/0,100L+0,200L)= 0,035M (facit)
- jeg er ikke helt med hvorfor [CO32-] skal regens ved at bestemme [Li2CO3]i 300mL og læge denne koncentration sammen med [K2CO3*2H2O]i 300mL. Og jeg slet ikke se hvordan dette udtryk skal stilles op...
c)
-svar: n(Li)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[Li+]= 0,00126mol/(0,100L + 0,200L)= 0,0042M*2 = 0,0084M(facit)
[K+]= 2*0,01mol/(0,100+0,200L)=0,072M
(facit)
(CO3)= c*v = 0,0063M*0,200L = 0,00126mol
[CO32-]= 0,00126mol + (0,01mol/0,100L+0,200L)= 0,035M (facit)
- jeg er ikke helt med hvorfor [CO32-] skal regens ved at bestemme [Li2CO3]i 300mL og læge denne koncentration sammen med [K2CO3*2H2O]i 300mL. Og jeg slet ikke se hvordan dette udtryk skal stilles op...
Svar #3
09. januar 2005 af Katty (Slettet)
Du har 0,01mol K2CO3*2H2O i 300mL opløsning, dvs. du kan beregne [K2CO3*2H2O] som er lig [CO32-]. Desuden har du 0,00126mol Li2CO3 i 300mL opløsning, dvs. du kan beregne [Li2CO3] som er lig [CO32-]. Læg de to resultater sammen og du har [CO32-] i opløsningen
Skriv et svar til: Har jeg regnet rigtigt..?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
