Fysik

kræfter og bevægelse

17. oktober 2009 af sannelarsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder lidt og fumler med noget fysik og kan ikke rigtig komme videre. Jeg håber der er nogen som kan hjælpe. Jeg har selv nogle forslag. Vil gerne have dem be- eller afkræftet. :) Here we go.

En cykelrytter kører gennem et hårnålesving, som er halvcirkelformet med en radius på 30 m. Cyklen har hastigheden 53 km/h, og cykel med rytter vejer 80 kg.
a) hvor lang tid tager det at gennemkøre svinget?
Her tænker jeg at man først finder strækningen han kører, ved at tage diameter gange pi og dividere det med to, da det er en halvcirkel. Derefter kan man så bruge formlen s=v*t -> t=s/v og derved finde tiden?

b) bestem centripetalkraften.
Ja, hvis man forestiller sig en tegning, hvor man tegner kræfterne ind, vil man se at gnidningskraften er lig med den resulterende kraft, som er centripetalkraften. (Her vil jeg så antage at my har værdien dæk mod tør asfalt dvs my=0,7). Så kan man vel indsætte det således?

Fc=Fmy=my*m*g - ???

c) indtegn de kræfter, der påvirker cykel med rytter, når han gennemkører svinget. Svinget er tilnærmelsesvis vandret.
Her forestiller jeg mig så, han er påvirket af en tyngdekraft der peger lodret ned og en normalkraft der peger lodret op. Ydermere er der en centripetalkraft vandret til den ene side. Derfor må du resulterende kraft være lig med Fc, da Ft og Fn ophæver hinanden??

d) bestem herfra den vinkel han skal lægge cyklen ned i svinget.
Her er jeg så lost. :D hjælp.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2009 af Morten st (Slettet)

a) beregn omkredsen af cirklen og divider med 2, så har du længden af svinget. Så ved du at cyklisten kommer 53 km på en time og kan derefter beregne hvor lang tid det tager for cyklisten at gennemkøre svingetn.

Forresten så har jeg en opgave som jeg lavede omkring præcis det med vinkel som cyklist skal have.

kan sende den til dig hvis du skulle være interesseret. send mig en mail

[email protected]


Svar #2
17. oktober 2009 af sannelarsen (Slettet)

super :D er jeg selvfølgelig.. :p men det andet jeg har skrevet lyder fornuftigt? (: jeg skriver lige..


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2009 af mathon

d)
tegn kræfterne og få overblik

m·g·sin(α) = m·v2/R

g·sin(α) = v2/R

α = sin-1((R·g)-1·v2)

α = sin-1(((30 m)·(9,82 m/s2))-1·(14,7222 m/s)2)

                                                               α = sin-1(0,735722)


Svar #4
18. oktober 2009 af sannelarsen (Slettet)

#3 ) hvorfor sætter du de to ligninger lig med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2009 af mathon

 Fgnid = Fc


Skriv et svar til: kræfter og bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.