Fysik

Hvordan pokker klarer man denne her? :S

25. oktober 2009 af anmelder (Slettet)

En sportsdykker har en dykkerflaske, som kan rumme 12 L. Den tomme flaske vejer 14 kg.
Hun fylder den med luft ved hjælp af dykkerklubbens kompressor.
Lav selv antagelser om temperaturen, og antag at atmosfærisk luft består af 20 % ilt (O2) og 80 % kvælstof (N2).

Hvor mange liter atmosfærisk luft skal der fyldes i flasken for at trykket bliver 200 bar ?

Hvad vejer den fyldte flaske?

Flasken er tung at bære ned til vandet, men bliver straks lettere, når den er i vandet.'

 Beregn opdriften på flasken i ferskvand?

Flaske er Trykprøvet til 232 bar (dvs. fabrikken garanterer, at flasken kan holde til et tryk på 232 bar).

Beregn hvor høj en temperatur, trykflaske kan tåle at blive udsat for.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2009 af mathon

Hvor mange liter atmosfærisk luft skal der fyldes i flasken for, at trykket bliver 200 bar ?


volumen atmosfærisk luft
isotermt:
              p1·V1 = p2·V2
            
              (1,01325 bar)·V1 = (200 bar)·(12 L)

              V1 = (200/1,01325)·(12 L) = 2368,62 L
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2009 af mathon

Hvad vejer den fyldte flaske?

den komprimerede atmosfæriske lufts massefylde:
d = p·M/(R·T) = (2·107 Pa)·(0,029 kg/mol)/((8,31451 J/(mol·K))·((273,15+20) K)) = 237,959 kg/m3

massen af den  fyldte flaske: m = (2,36862 m3)·(237,959 kg/m3) + (14 kg) = 577,633 kg


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2009 af mathon

Beregn hvor høj en temperatur, trykflaske kan tåle at blive udsat for.

232 bar = 2,32·107 Pa

T = p·M/(R·d) = (2,32·107 Pa)·(0,029 kg/mol)/((8,31451 J/(mol·K)·(237,959 kg/m3)) ≈ 340 K


Skriv et svar til: Hvordan pokker klarer man denne her? :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.