Fysik

Opgaver i Specifik varmekapacitet

29. oktober 2009 af Gomar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :-)
Jeg har brug for jeres hjælp virkelig meget, da jeg ikke kan finde ud af nogen opgaver. Jeg har prøvet flere gange, at kunne løse dem, men det lykkedes mig desværre ikke. opgaverne er således, og håber at I kan hjælpe.


1. Vi tilfører en zinkplade med massen 0,150 kg en varme på 3000 j.
Beregn temperaturstigningen.

2. Kølesystem: En bils kølesystem indeholder 22L vand. Hvor meget varme optager vandet, når temperaturen stiger fra 18? til 85?C?


3. Vi vil med en dyppekoger opvarme en væske. Væskens masse er 0, 300 kg, og den tilføres en varme på 7,29 kJ. Herved stiger væskens temperatur 10,0 °C. Hvilken væske kan der være tale om
 

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2009 af mathon

Q = m·c·ΔT


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2009 af mathon

ligningen kan bruges i alle tre opgaver


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2009 af mathon

1.
     cZn = 0,39 kJ/(kg·K)

    ΔT = Q/(m·c) = (3 kJ)/((0,150 kg)·(0,39 kJ/(kg·K))) ≈ 51,3 K


Svar #4
29. oktober 2009 af Gomar (Slettet)

Oki, det er iorden. Tak for din hjælp, og hvis der er noget jeg har problem med, så er det helt sikkeret, at jeg ville forstyrre dig igen;-)


Svar #5
04. november 2009 af Gomar (Slettet)

Hej...........Jeg ved, at jeg har forstyrret dig meget, men jeg kan ikke gøre for det, da du er en ekspert i fysik og har ingen problemer med at løse opgaver. Derfor har jeg brug for din hjælp, hvis du har tid. Og det ville glæde mig virkelig meget, hvis få forklaret disse to opgaver for mig og fortælle mig om, hvordan jeg skal løse dem. Jeg ved, at jeg tidligere har spurgt dig om dem, men jeg kan ikke rigtig få dem lavet, selvom di fortalte mig, at jeg skulle bruge den samme formel som du viste i den første opgave.

2. Kølesystem: En bils kølesystem indeholder 22L vand. Hvor meget varme optager vandet, når temperaturen stiger fra 18? til 85?C?


3. Vi vil med en dyppekoger opvarme en væske. Væskens masse er 0, 300 kg, og den tilføres en varme på 7,29 kJ. Herved stiger væskens temperatur 10,0 °C. Hvilken væske kan der være tale om

Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2009 af mathon

2)
    22 L vand har massen m =  22 kg

    vands specifikke vamekapacitet c = 4,186 kJ/(kg·C)

    temperaturænddringen ΔT = (85-18)C = 67 C

              Q = m·c·ΔT


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2009 af mathon

         Q = (22 kg)·(4,186 kJ/(kg·C))·(67 C) = (22·4,186·67)·(kg·kJ/(kg·C))·C) = 6170,16 kJ = 6,17016 MJ


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2009 af mathon

3)

enhver væske har sin c-værdi (specifikke varmekapacitet), som man kan slå op i et fysisk DATAhåndbog.

omvendt: når du kender en væskes c-værdi, kan du i DATAhåndbogen finde navnet på den
svarende til
hvis man kender dit CPR-nr, kan man finde frem til dig.

nu skal vi først have beregnet væskens c-værdi:

             m·c·ΔT = Q
           (0,300 kg)·c·(10 K) = (7,29 kJ)           da ΔT i °C = ΔT i °K

            (3 kg·K)·c = (7,29 kJ)

             c = (7,29 kJ)/(3 kg·K)

             c = (7,29/3)·C

             c = 2,43 kJ/(kg·K)                           som så kan slås op

kan være ethanol C2H5OH eller glycerol C3H5(OH)3
 


Svar #9
04. november 2009 af Gomar (Slettet)

Oooooki, jeg har også slået dem op i fysikbogen, og fandt ud af fra c-værdier skemaet, at der står 2430 for bægge væske.

 Mange tak for din hjælp, og jeg ved, at jeg har forstyrret dig meget, derfor tror jeg, at du skal væne dig til det hehe.


Skriv et svar til: Opgaver i Specifik varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.