Fysik

Hvor meget energi kræver denne opvarmning?

12. januar 2005 af hithere (Slettet)
Hej.

Jeg har et sæt fysik opgaver for og har lidt problemer. Håber meget der er nogen der kan hjælpe mig!!

Opgaven lyder som følger:

Til fremstilling af pommes frites skal der i en jerngryde opvarmes 1,0 kg olie fra 20 °C til 250 °C. Oliens varmefylde er 1,8 J/(g*°C). Grydens masse er 0,65 kg, og dens varmefylde kan slås op.

Spørgsmålet er så: Hvor meget energi kræver opvarmningen?


Jeg ved så godt, at formlen for at regne energitilførsel ud er: c * m * delta t

Men i dette tilfælde har vi jo 2 masser, 2 varmefylder og 1 temperaturstigning.
Jeg har slået op at jerns specifikke varmekapacitet er 0,440 J (g*°C).

Når nu jeg har både har olie og jern at regne med, hvordan skal jeg så regne energitilførslen ud? Jeg tænkte lidt på at regne energitilførslen for olie og jern ud seperat, men "jernen har jo ingen temperaturstigning".

Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal gøre.
Er der nogen, der kan hjælpe mig med at løse denne opgave? Jeg ville sætte pris på et hurtigt svar, da jeg er lidt i tidsnød :(

På forhånd mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

Du skal bare ligge de to Q værdier sammen. Jernets temperatur stiger også når oliens temperatur stiger.

Q_total = Q_olie + Q_jern

Svar #2
12. januar 2005 af hithere (Slettet)

Oh!!! Så jeg skal altså regne min energitilførsel for olie ud og derefter energitilførslen for jernet ud hvor jeg bruger den samme temperaturstigning og til sidst lægge de to resultater sammen. Er det korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

Korrekt.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

I "virkeligheden" vil det selvfølgelig være mere energi da der sker tab til omgivelserne, men det er vi selvfølgeligt ligeglade med, og kan gå ud fra at Q_ind = Q_opvarmning

Svar #5
12. januar 2005 af hithere (Slettet)

Mange tak! Det er korrekt, at specifikke varmekapacitet er 0,440 J (g*°C), er det ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

For jern? Det kan jeg ikke lige huske i hovedet, det står nok i din bog et sted. Enheden er ihvevertfald rigtig. (Joule per gram gange kelvin)

Svar #7
12. januar 2005 af hithere (Slettet)

Okay. Men jeg går fortsat ud fra Q total = Qjern + Qolie ikke sandt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

Jo jo, den er god nok, der skal bruges varme til opvarmning af gryden, og til opvarmning af olien.

Svar #9
12. januar 2005 af hithere (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

Lige en anden "lille" ting:
Jeg skal finde en væskens varmefylde. Væskens masse er 0,65 kg.

Væsken er hældt i en termokande og opvarmes med en dyppekoger. Der er målt sammenhørende værdier af temperaturstigningen og den tilførte energi:

1. opmåling:
tilført energi: 16 kj
temperaturstigning: 10 grader C

2. opmåling:
tilført energi: 32 kj
temperaturstigning: 20 grader C

3. opmåling:
tilført energi: 39 kj
temperaturstigning: 25 grader C

4. opmåling:
tilført energi: 70 kj
temperaturstigning: 45 grader C

5. opmåling:
tilført energi: 85 kj
temperaturstigning: 55 grader C


Jeg har tegnet en graf med sammenhængen mellem energitilførslen og temperaturstigningen og fundet proportionalitetsfaktoren.

Som sagt skal jeg finde lille c. Jeg er så bare i tvivl om om jeg skal finde fire c'er for hver af opmålingerne (denne mulighed regner jeg ikke med?) eller om jeg kun skal gøre det for den sidste opmåling eller om jeg skal gøre noget helt tredje.

kan du også hjælpe med det? undskyld hvis jeg stiller nogle dumme spørgsmål..men er rimelig skod til fysik:\\

Svar #10
12. januar 2005 af hithere (Slettet)

Jeg er muligvis jordens dummeste men har slået op, at jerns varmefylde er 452 J/(kg*C). Den enhed jeg havde på madoliens varmefylde var jo 1,8 J/(g*C).
Er lidt i tvivl om 452 J/(kg*C) er det samme som 0,452 J/(g*C) eller hvordan omregner jeg?

Håber på et hurtigt svar :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

Det er korrekt.

j/(kg*k) = j/(1000*g*K) = 1/1000 * J/(g*k)

Jeg finder det nu lidt underligt at jern ikke har en større varmefylde, men hvis det står i din bog så passer det nok.

Svar #12
12. januar 2005 af hithere (Slettet)

Undskyld, skal lige være helt sikker.
Siger du at 0,452 J/(g*C) er det samme som 452 J/(kg*C)? Eller hvad siger du korrekt til? :)

Brugbart svar (0)

Svar #13
12. januar 2005 af Peden (Slettet)

Ja det er det samme, der er ganget med 1000 i tælleren og nævneren(g til kilogram).

Svar #14
13. januar 2005 af hithere (Slettet)

Mange tak! Jeg har fået den samlede energimængde til 481,57 KJ (heraf kun ca 67 KJ fra jernen). Lyder det realistisk?

Hvis denne værdi passer, og olien skal varmes op på en kogeplade med 1500 W, skal jeg så sige: 1,5 KW/481,57 KJ for at finde ud af hvor lang tid det tager at opvarme pladen?

Håber på en hurtig tilbagemelding..på forhånd tak! :)

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. januar 2005 af Peden (Slettet)

481,47kJ/1,5kJ/s Husk at du kan se på enhederne hvad resultatet kommer ud i.

Ihvertfald hvis du kan dine brøkregneregler :) (Der tages forbehold for at jeg ikke kan dem)

Svar #16
13. januar 2005 af hithere (Slettet)

Tak for din hjælp. Men er det korrekt mht til min metode for at finde tiden det tager at opvarme olien på en 1500 W kogeplade?

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. januar 2005 af Peden (Slettet)

Hvis du nu læser #15, så finder du ud af at jeg mener de to skal byttes om. detet kan også tjekkes med et hurtigt overslag.

Med din metoden får du tiden til langt under et sekund. Hvorimod min metode giver ca. 300 sekunder.


Svar #18
13. januar 2005 af hithere (Slettet)

Oh undskyld! Jeg misforstod din besked i #15 og troede du svarede på om det var korrekt med KJ enheden.
Til allersidst: Hvilken formel kan jeg bruge for at regne energitabet ud, når jeg får at vide at opvarmningen tager 8 min i praksis?

Brugbart svar (0)

Svar #19
13. januar 2005 af Peden (Slettet)

Ja det er jo nemt!

Hvis du ved at det tager 8 minutter mere, så må tabet være lig:

(8min*60s) ca.300 sekunder (det regner du selv ud)

Dette tal ganger du så med effekten (altså den energi der ryger ud per sekund)


Svar #20
13. januar 2005 af hithere (Slettet)

Mange tak! Resultatet kommer ud i J, gør det ikke?

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.