Fysik

Vands specifik varmekapicitet

03. november 2009 af Gomar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej............I må hjælpe mig, for jeg har virkelig brug for jeres hjælp, da jeg ikke kunne finde ud af opgaverne i fysik. Jeg har prøvet flere gange at kunne løse opgaverne, men har svært ved det. :-(

• Et termobæger med vand tilføres 4.0kJ, hvorved temperaturen stiger 10?C. Hvor meget stiger temperaturen i et tilsvarende bæger med den dobbelte mængde vand ved samme energitilførsel?


• I solrige lande kan man skaffe varmt vand på vandreturen ved at hænge en sort vandsæk op i solen. En sådan ”solsæk” med 20L vand, modtager varme med effekten 150W. Hvor lang tid tager det at opvarme vandet fra 10? til 25?C varmt badevand?


• Ethanols specifikke varmekapacitet er ca. det halve af vands specifikke varmekapacitet. Samme masse ethanol og vand tilføres samme mængde energi. Hvad bliver hhv. vandets og ethanolens temperaturstigning.
 

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2009 af mathon

i tidligere formulering:

            varmeenergi = vægt·varmefylde·temperaturændring

i nuværende formulering
   
             indre energi = masse·specifik varmekapacitet·temperaturændring

formelmæssigt

             Q = m·c·ΔT

..............

• Et termobæger med vand tilføres 4.0kJ, hvorved temperaturen stiger 10?C. Hvor meget stiger temperaturen i et tilsvarende bæger med den dobbelte mængde vand ved samme energitilførsel?

             m2·c·ΔT2 = Q = m·c·ΔT
             
             (2m)·c·ΔT2 = m·c·(10 C)            divideres med (m·c)

              2ΔT2 = (10 C)

                ΔT2 = 5 C

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. november 2009 af mathon

• I solrige lande kan man skaffe varmt vand på vandreturen ved at hænge en sort vandsæk op i solen. En sådan ”solsæk” med 20L vand, modtager varme med effekten 150W. Hvor lang tid tager det at opvarme vandet fra 10? til 25?C varmt badevand?

20 L vand har massen 20 kg

                                            Q     =     Q
                                           P·t    =    m·c·ΔT     
                                (0,150 kW)·t  =   (20 kg)·(4,186 kJ/(kg·C))·((25-10) C)       

                                (0,150 kJ/s)·t = 1255,8 kJ

                                                  t = (1255,8 kJ)/((0,150 kJ/s) = 8372 s

                                                  t = 2 timer 19 minutter 32 sekunder


Svar #3
03. november 2009 af Gomar (Slettet)

Tak for din hjælp, men jeg ved ikke om du har en ide til hvordan man kan regne den sidste opgave ud.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2009 af mathon

forstår du noget af det,
eller ekspederer du det blot videre?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. november 2009 af mathon

                      m·cethanol·ΔTethanol = Q = m·c·ΔTvand

                              cethanol·ΔTethanol = cvand·ΔTvand

                       (½cvand)·ΔTethanol = cvand·ΔTvand

                        ½·ΔTethanol = ΔTvand

                        ΔTethanol = 2·ΔTvand


Svar #6
03. november 2009 af Gomar (Slettet)

Jo, jeg forstår det, fordi det ting som fx. ΔT er blevet forklaret af vores fysiklærer.


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2011 af FFA (Slettet)

udemærket forklaret mathon!


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2011 af mathon

det hedder

                               udmærket


Skriv et svar til: Vands specifik varmekapicitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.