Matematik

Vektorer og cirkler

04. november 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har en opgave i vektorer, jeg har problemer med at løse. Jeg har før prøvet på at bestemme en ligning for en cirkel hvis vi har to linjer l og m med deres ligninger. Men har ikke regnet sådan en opgave. Nogen der kan hjælpe? Tak

Opg.

Lad der være givet to linjer l1 og l2

l1: (x,y) = (0,3) + t (-1,-1)

l2: y= 3x+2

Bestem en ligning for de to cirkler med centrum i (2,1), som tangerer henholdsvis linjen l1 og l2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2009 af mathon

du kender centrum
og
skal således beregne radierne, som er afstandene fra centrum til linjerne


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2009 af mathon

l1: (x,y) = (0,3) + t (-1,-1)

x = -t
y = 3 + (-t) = 3 + x

hvoraf
l1:   x - y + 3 = 0

l2:   3x - y + 2 = 0


Svar #3
04. november 2009 af Jone (Slettet)

Du siger x=-t som du indsætter i y=3x+2 så får du y = 3 + (-t) = 3 + x

Men skal du ikke gange -t med 3 i stedet for + fordi der står jo 3*x+2?

Men nu er du kommet frem til to ligninger. Skal jeg bruge cirklens ligning til hver af ligningerne hvor jeg bruger C(2,1) som a og b i formlen. Eller skal jeg sætte de to ligninger lig med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2009 af mathon

du blander de to linjers ligninger sammen


Svar #5
04. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok. Så er jeg helt forvirret nu. Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2009 af mathon

dist(l1,P(x,y)) = |x - y + 3|/√(12+(-1)2) = |x - y + 3|/√(2)

r1 = dist(l1,C(2,1)) = |2 - 1 + 3|/√(2) = 4/√(2) = √(16)/√(2) = √(16/2) = √(8)
.........

tilsvarende beregnes r2


Svar #7
04. november 2009 af Jone (Slettet)

ok hvad bruges det til ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2009 af mathon

Bestem en ligning for de to cirkler med centrum i (2,1)
hvoraf den ene
er
 

c1: (x-2)2 + (y-1)2 = (√(8))2


Svar #9
04. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok prøver på at regne det ud.


Skriv et svar til: Vektorer og cirkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.