Matematik

A's projektion på m

04. november 2009 af surfact1 (Slettet)

Hej

I et koordinatsystem har en ret linje m parameterfremstillingen

(x,y)=(5,4)+t(4,3) , tεR

vektor a = (2,3)

Gradtallet har jeg beregnet til 26,56 grader

Herefter skal jeg beregne koordinatsættet til vektor a's projektion på m


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2009 af peter lind

Projektionen er (a·v)*v/|v|2


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Generelt: vektorprojektionen uv af u i retning af v er (u*v)/v2 *v = (u*v)/|v| *ve ve er en enhedsvektor i retning af v, og en enhedsvektor finder du som (1,α), hvor α er hældningskoeffecienten for linien. så (1,α) = (1,3/4) i dette tilfælde.


Svar #3
04. november 2009 af surfact1 (Slettet)

#1 Men finder jeg så ikke bare længden? Og hvorfor erstattes vektor b med vektor v? Hvordan finder jeg så koordinatsættet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2009 af peter lind

Der er ikke angivet nogen vektor b i #0, så jeg har kaldt retningsvektoren for v. Det er korrekt at a·v/|v| giver længden af projektionen på v. Hvis du også vel have retningen af vektoren, må du gange med en enhedsvektor i v's retning. Denne enhedvektor er v/|v|


Svar #5
04. november 2009 af surfact1 (Slettet)

Vi ikke har haft om enhedsvektorer endnu.. Men når jeg finder længden af vektoren, hvordan finder jeg så koordinatsættet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2009 af peter lind

Ved at gange den med enhedsvektoren v/|v|


Svar #7
04. november 2009 af surfact1 (Slettet)

Siden vi ikke har haft om enhedsvektorer, så må der være en anden metode. Det ville nok være underligt at regne med noget, som vi ikke engang har omtalt ..


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#7

Der er to typer af den slags projektioner, den skalære projektiom, hvor du får et tal ud af det samt vektorprojektionen, hvor du får en vektor ud af det. Du har nemmest ved at se det, hvis du tegner vektorerne med samme udgangspunkt og med den opgivne vinkel. Eftersom du skriver i #0, at du skal bruge koordinatsættet for vektoren og ikke bare længden af den, så må du have lært om det, og så må det være vektorprojektionen, der efterlyses. Da jeg også kan se, at du er 19, så må du gå i 3. g, og så har du haft om det - ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2009 af mathon

sammenhængen er vel den enkle,
at du,
når du beregner vektor a 's projektion på vektor b
ved brug af formlen ((a·b)/b2b
direkte
,

ikke bemærker, at der faktisk indgår enhedsvektor (b/b)

se

Vedhæftet fil:vektorprojektion_1.doc

Svar #10
05. november 2009 af surfact1 (Slettet)

#8 Jo, vi har haft om projektioner, men jeg har bare aldrig hørt om enhedsvektorer..

#9 Men bliver det så bare koordinatsættet? Formlen gælder jo for vektor a projekteret på r?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2009 af mathon

#10
Men bliver det så bare koordinatsættet?

Ja


Skriv et svar til: A's projektion på m

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.