Matematik

Division af brøk og derefter differentiering

07. november 2009 af Jochre (Slettet)

 Hvis følgende ligning er givet

3X3-2X2+100X+2000 og man skal dividere med X, er jeg kommet frem til følgende: 3X2-2X+100+(2000/X), kan man så skrive denne 2000/X på nogen anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2009 af dr. jones (Slettet)

Du kan skrive 2000/x som 2000*x-1


Svar #2
07. november 2009 af Jochre (Slettet)

 Hvis du så har 3X2-2X+100+2000X-1, hvordan ville man så differentiere denne for at sætte lig 0? og derefter kunne løse den


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2009 af dr. jones (Slettet)

Når du differentierer et led af typen a*xb kan du bruge formlen d/dx(a*xb)=b*a*xb-1 og husk at tage højde for fortegn
Så f.eks. 2000*x-1 bliver -1*2000*x-1-1 = -2000*x-2


Svar #4
07. november 2009 af Jochre (Slettet)

Det var jeg også kommet frem til , men problemer ligger jo så ud, når jeg skal sætte den lig 0 og isolere x


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2009 af dr. jones (Slettet)

Så kommer der et problem. Hvis du prøver at skitsere grafen for 3X2-2X+100+(2000/X), så får du noget lignende en hyperbel. www.sciface.com/education/data/web/Visualisierung_Funktionsgraphen_images/plt1.png
Der hvor d/dx(f(x))=0 er det punkt på grafen for f(x), hvor der er en vandret tanget. Men da hyperbler aldrig bliver vandrette, så giver det ingen mening at ville løse d/dx(f(x))=0.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2009 af Dynin (Slettet)

#5 det er da ikke helt korrekt ... med f(x)=3x2-2x+100+(2000/x) er f'(x)=6x-2-(2000/x2). For x≠0 er

f'(x)=0 ⇔ 6x-2-(2000/x2)=0 ⇔6x3-2x2-2000=0 ⇒ x≈7.0465234263988155 som eneste reele rod


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2009 af dr. jones (Slettet)

#5 Det har du da nok ret i, syntes bare tallet var så grimt i forhold til hvor pæn funktionen var, så antog, at det blot var en begrænsning i min lommeregner. Må nok lige stramme lidt op på forhastede konklusioner


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2009 af Dynin (Slettet)

3'die gradsligninger (og for den sags skyld alle (2n+1)'te gradsligninger med n≥0) har altid mindst en reel løsning ...


Skriv et svar til: Division af brøk og derefter differentiering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.