Kemi

beregning af pH og [H3O+]

08. november 2009 af Pandadame (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg skal beregne pH og [H3O+] for 4 vandige opløsninger.

Jeg ved, at pH = - log( [H3O+]) men når jeg ikke har nogle af oplysningerne, hvordan regner jeg det så ud?

Opløsningerne er:
a) 0,0170 M HCOOH
b) 0,0259 M CH3COOH
c) 0,100 M kaliumformiat (HCOOK)
d) 0,187 M natriumhydrogensulfit

På forhånd tak for hjælpen.
 


Svar #1
08. november 2009 af Pandadame (Slettet)

et lille tillæg: Jeg ved også, at pH kan findes således:

pH = pKs + log(nb / ns) men kan den bruges her??? Jeg er virkelig på herrens mark.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. november 2009 af mathon

for svage syrer gælder

pH = (1/2)(pKs - log(cs))


Svar #3
08. november 2009 af Pandadame (Slettet)

og disse 4 er svage syrer?

Men hvordan beregnes cs?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. november 2009 af mathon

cs er syrernes formelle koncentratioen, som er opgivet


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. november 2009 af Darwin (Slettet)

pH = -log(½(-Ks + √(Ks2 - 4·Ks·cs))

Denne formel gælder for alle monoprotiske syrer uanset syrestyrke.


Svar #6
08. november 2009 af Pandadame (Slettet)

Nårh, så HCOOH's formelle koncentration er 0,0170 M?

Ah, tak. Det hjalp meget :D


Svar #7
08. november 2009 af Pandadame (Slettet)

Okay, jeg er en fuldstændig noob til det her! Skal have det ind med ske, men syrens styrkeeksponent er jo -log(Ks) og den skal jo regnes ud med [H3O+], så jeg er lost igen, for den er jo ikke opgivet?


Skriv et svar til: beregning af pH og [H3O+]

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.