Kemi

Beregning

09. november 2009 af zenati (Slettet)

I opgave 2 i opgavesættet på følgende link: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/Opgaver/080814_opgave_stx_082_kemiA.ashx

skal man i del d) svare på, hvor stor en procentdel af asparaginindholdet i kartoflerne, som er omdannet til acrylamid under stegningen ved 180 grader i 7 minutter.
 

Kan nogen hjælpe mig?


Svar #1
09. november 2009 af zenati (Slettet)

Dannelse af acrylamid sker i sidste fase af tilberedningen, hvor vandindholdet er lavt og
overfladen bliver brun. Jo højere temperatur, jo højere bliver indholdet af acrylamid.
 

Ved en undersøgelse blev to portioner pommes frites stegt ved forskellige temperaturer,
hvorefter acrylamidindholdet blev bestemt. Resultaterne er:

- Pommes frites stegt ved 170 °C i 7 min:70 μg acrylamid/kg
Pommes frites stegt ved 180 °C i 7 min:  500 μg acrylamid/kg

I friske kartofler udgør asparagin 0,1 % af massen.
Kartoflernes masse blev reduceret med 80 % under tilberedningen af pommes frites.
 

d) Hvor stor en procentdel af asparaginindholdet i kartoflerne er omdannet til acrylamid
under stegningen ved 180 °C i 7 minutter?


Svar #2
09. november 2009 af zenati (Slettet)

er der slet ingen som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2009 af Gate2 (Slettet)

Du får oplyst at i friske kartofler udgør asparagin 0,1 % af massen

Dvs at der i 1 kg er 1000g/100*0,1 = 1 g asparagin. = 1 * 106 µg

Pommes frites stegt ved 180 °C i 7 min: 500 μg acrylamid/kg
 

500 µg / 1 * 106 µg * 100 % = 0,05 %


Skriv et svar til: Beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.