Kemi

Koncentration, opløselighed - beregninger?

15. november 2009 af Scientia (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er i gang med at skrive rapport over forsøget Calciumhydroxids opløselighedsprodukt.

Jeg har følgende resultater:

Volumen af 0,100 M HCl             [OH-]                  [Ca2+]                     [Ca2+][OH- ]2
                          22,3 ml.               0,0446 M               0,0223 M                4,44 * 10-5
                           22,6 ml.                0,0452 M             0,0226 M                4,62 * 10-5

Så skal jeg beregne opløseligheden af calciumhydroxid ved stuetemperatur. Opløseligheden angives både i mol pr. liter og i g pr. 100 mL.

Hvordan i alverden gør jeg det?

Er dette korrekt?

Opløselighed i mol pr. liter
 

[Ca2+][OH- ]2 = [Ca2+] =  (0,0223 M + 0,0226 M)/2 = 0,02245 M
 


Opløseligheden udtrykt i g pr. liter opløsning for stuetemperatur:


0,02245 mol/L • 74,096 g/mol = 1,66 g/L.
 

Håber at I kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2009 af mathon

Ca(OH)2's opløselighed beregnet i mol/L ud fra opløselighedskonstanten Ko = 3,1·10-5 M3

                                    Ca(OH)2 (s) <--->  Ca(OH)2 (aq)  <--->  Ca2+ (aq)  +  2OH- (aq)
koncentrationer i mol/L:                                 s                            s                  2s

hvoraf
           [Ca2+]·[OH- ]2 = Ko           som ved indsættelse giver

              s·(2s)2 = Ko

               4s3 = Ko

               s = (0,25·Ko)1/3

               s = (0,25·(3,1·10-5 M3))1/3 = 0,019789 mol/L

opløselighed i g/L:
m/V = ((n/V)·M) = (0,019789 mol/L)·(74,10 g/mol) = 1,4664 g/L

opløselighed i g/100 mL = 0,14664 g/100 mL = 146,64 mg/100 mL

 


 


Svar #2
15. november 2009 af Scientia (Slettet)

Hvordan kommer du fra

[Ca2+]·[OH- ]2 = Ko til

s·(2s)2 = Ko
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2009 af mathon

#1
2. og 3. linje


Skriv et svar til: Koncentration, opløselighed - beregninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.