Matematik

Vektorer i rummet, parallelle og ortogonale

23. november 2009 af trne (Slettet)

Opgaven hedder 418 i Mat A3

Bestem de reelle tal k, for hvilke vektor a og vektor b er parallelle, hhv ortogonale, når

1)

a = (k-1 , k , k+1) og b = (-k , 2k , -k)

Jeg er kommet frem til, at hvis der findes en skalar t så a=tb er de parallelle. Jeg går ud fra skalaren, der gør dem parallelle er 2 pga andenkoordinaterne, men hvordan kan jeg så finde k-værdien? Jeg kan umuligt få den til at blive den samme for k-1 = -k/2 og k+1 = -k/2 eller (k-1)*2=-k og (k+1)*2=-k

Hvordan ved jeg, hvornår de er ortogonale? Vektorer i rummet har vel ingen determinant, og med ligningen for vinklen mellem dem cosv=|a*b|/(|a|*|b|) synes jeg det giver en lidt for underlig ligning for k.

Opgaven har også en 2)

a = (3k , k-7 , 2k - 1) og b= (10 - k , 2k - 9½ , k - ½)

Desuden kommer problemet igen i en anden opgave, 460 5) og 6), hvor jeg skal finde om hhv en vektor og en linie er parallel eller vinkelret på en plan. Findes der andre vektorer end normalvektoren til planen, som man kan læse direkte udfra planens ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2009 af peter lind

Begge de metoder du foreslår til at undersøge om vektorerne er paralelle er fornuftige. Der findes en tredje metode, som forudsætter at du har hørt om vektorproduktet. Hvis vektorerne er parallelle skal der gælde a×b = 0. I 1) kommer du med gode grunde til at der ikke er nogen løsning. I opgave 2 kan du bruge samme metode som i 1) idet for tredjekoordinaten gælder ½(2k-1) = k-½


Skriv et svar til: Vektorer i rummet, parallelle og ortogonale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.