Matematik

Tangenter til cirkel mm.

24. november 2009 af iinfinity (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel er givet ved ligningen

x^2 + 4x + y^2 - 6y - 23 = 0

a) Bestem afstanden fra cirklens centrum til linjen l med ligningen

3x - 4y - 4 = 0

Cirklen har to tangenter, t1 og t2, der er parallelle med linjen l.

b) Bestem en ligning for hver af disse to tangenter
 


Svar #1
24. november 2009 af iinfinity (Slettet)

det er mest b der triller mig


Svar #2
24. november 2009 af iinfinity (Slettet)

driller


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2009 af mathon

alment
har cirklen
       x2 + y2 + 2·d·x + 2·e·y + f = 0

centrum C(-d,-e) og radius r = √(d2 + e2 - f)
               
specifikt:
      x2 + y2 + 2·2·x + 2·(-3)·y + (-23) = 0

d = 2
e = (-3)
f = (-23)

   


Svar #4
24. november 2009 af iinfinity (Slettet)

jeg forstår det slet ikke... Vi har kun haft om dist-formlen og analystisk geometri men forstår ikke det der. Kunne du måske prøve at uddybe og sætte ord på hvad du gør og udregne det ?:D


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2009 af mathon

centrum
            C(-2,3) og radius r = √(22+(-3)2-(-23)) = √(36) = 6

   (x+2)2 + (y-3)2 = 62


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2009 af mathon

afstanden fra cirklens centrum til linjen l med ligningen

3x - 4y - 4 = 0    n[3,-4]    n = √(32+(-4)2) = 5

   dist(l,C(-2,3)) = |3·(-2) - 4·3 - 4| / 5


Svar #7
24. november 2009 af iinfinity (Slettet)

jamen hvordan bestemer man ligningen for tangenterne ?:D


Svar #8
24. november 2009 af iinfinity (Slettet)

cirklen er da på formen (x-a)^2+(y-b)^2=r^2


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. november 2009 af mathon

            (x-(-2))2 + (y-3)2 = 62


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. november 2009 af mathon

tangenterne t1 og t2 har ligningen

 3x - 4y + c1,2 = 0

benyt:
     i forhold til t1 ligger C i afstanden +6 regnet med fortegn efter n[3,-4]
     i forhold til t2 ligger C i afstanden -6 regnet med fortegn efter n[3,-4]
    


Svar #11
24. november 2009 af iinfinity (Slettet)

hvordan kommer du frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. november 2009 af mathon

udnyttelse af teorien om den rette linjes analytiske fremstilling:
enhver ret linje, ax + by + c = 0, deler xy-planen i en positiv og en negativ halvplan regnet med fortegn efter
normalvektor n[a,b]

t1: (3·(-2) - 4·3 + c1)/5 = 6
             c1 = 48
             3x - 4y + 48 = 0
              y = (3/4)x + 12
 

         

t2: (3·(-2) - 4·3 + c1)/5 = -6
             c2 = -12
             3x - 4y -12 = 0
             y = (3/4)x - 3
 


Svar #13
25. november 2009 af iinfinity (Slettet)

giver den ikke:

t_1:y=3/4 x+3
t_2:y=3/4 x-3
 

og hvad er normalvektorn[a,b] fordi det har vi ikke lært om endnu?:D


Svar #14
25. november 2009 af iinfinity (Slettet)

og hvad betyder c1?


Svar #15
25. november 2009 af iinfinity (Slettet)

og hvad er fomlerne udtrykt med bogstaver?


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. november 2009 af mathon

den rette linje l's analytiske fremstilling:
Po(xo,yo) er et vilkårligt valgt fikspunkt på
og n[a,b] er en normalvektor til l:
 

 l:  {P(x,y) | n·PoP = 0} = {P(x,y) | a(x-xo) + b(y-yo) = 0} = {{P(x,y) | ax + by + c = 0}

med
        c = -(axo + byo)

   l's positive halvplan: {P(x,y) | n·PoP > 0}

   l's negative halvplan: {P(x,y) | n·PoP < 0}
    
 


Svar #17
25. november 2009 af iinfinity (Slettet)

tak


Skriv et svar til: Tangenter til cirkel mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.