Matematik

Ligning - nulpunkter?

25. november 2009 af aalborg chik9000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har brug for jeres hjælp:) Jeg kan ikke komme frem til en løsning. Ligningen er:

(x+3)(x-2)(x^2-16) Men hvordan skal den regnes ud? Hvordan kommer den til at se ud hvis jeg bruger nulreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2009 af keg (Slettet)

Hvis nu du sætter x=-3 hvad bliver hele udtrykket så?

og ligeledes, hvis du sætter x=2

og x2=16, hvad bliver x så


Svar #2
25. november 2009 af aalborg chik9000 (Slettet)

0??

¨Men hvordan stiller jeg den op?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2009 af keg (Slettet)

først løser du x2=16

du skriver hvis x=-3 så bliver udtrykket nul, da et tal ganget med 0 giver nul

du kan også vælge at indsætte x=-3 i den første parantes og skriv de andre uforandret, dermed viser du jo også at en af faktorerne en nul og dermed er resultatet =0 og lige så med de andre rødder i ligningen


Svar #4
25. november 2009 af aalborg chik9000 (Slettet)

altså x^2=16. skal x være 4 for at det giver nul

Så kan jeg bare skrive den sådan her:

(-3+3)(2-2)(4^2-16)=0 eller?

Sorry men er helt lost. Og tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2009 af maddse (Slettet)

Det du har er udtrykket for et 4 grads polynomium af formen:

p(x) = k4x4 + k3 x3 + k2x2 + k1x + k0  hvor k0 ... k4 er konstanter.

dette kan alternativt faktoriseres til formen

p(x) = k (x-x1)(x-x2)(x-x3)2  hvor x1, x2 og x3 angiver rødderne (x3 er dobbeltrod).

Du har det allerede på den form og kan derfor se rødderne direkte som antydet i #1.
 


Svar #6
25. november 2009 af aalborg chik9000 (Slettet)

Men hvordan skriver jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2009 af maddse (Slettet)

Rettelse til #5 Der er ingen dobbeltrod, men 4 forskellige reelle rødder.

#6 Brug nulreglen: Udtrykket i Ligningen er nul hvis en af faktorerne er nul.

Løs derfor ligningerne

(x+3) = 0

(x-2) = 0

(x2-16) = 0

Sidste parantes kan desuden faktoriseres ved brug af kvadratsætningerne

(x2-16) = (x+4)(x-4)

så du i stedet for at løse sidste ligning kan løse følgende to i stedet

(x + 1) = 0

(x-4) = 0

Det skulle gerne give dig de fire rødder


Skriv et svar til: Ligning - nulpunkter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.