Kemi

Hvordan finder man [H3O+] ?

02. december 2009 af missunknow (Slettet) - Niveau: C-niveau

beregn pH for følgende opløsninger:

a. 0,010 M HCl(aq)

b. 1,0 * 10^-5 M HNO3

jeg ved ikke hvordan jeg finder [H3O+]. nogen som kan hjælpe mig med disse opgaver?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2009 af mathon

a)  

                                            HCl (aq)  +  H2O (l)  →  Cl- (aq)  +  H3O+ (aq)
aktuelle koncentrationer M:       0                                 0,010         0,010

                 pH = -log(0,010)



 


 


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2009 af mathon

b)
pKs = -1,32 hvilket indikerer middelstærk syre
Ks = 10-pKs = 101,32 = 20,893

dissociationsgraden α

findes at
                 cs·α2 + Ks·α - Ks = 0 og 0 < α < 1
                        α = 0,9999995  dvs i praksis 1
hvoraf

                                                         HNO3 (aq) + H2O (l) (<)---> NO3- (aq) + H3O+ (aq)
aktuelle koncentrationer M:                    0                              1,0·10-5        1,0·10-5

pH = -log((-20,893 + √(20,8932 + 4·20,893·1,0·10-5))/2) = 5

beregnet som stærk syre
pH = -log(1,0·10-5) = 5

..................

heraf ses, at
HNO3 har en syrestyrke på grænsen mellem stærk og middelstærk syre


Skriv et svar til: Hvordan finder man [H3O+] ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.