Kemi

Puffer ligning

02. december 2009 af camillaa23 (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogle der kan forklare mig pufferligning led for led.

og hvordan man finder de forskellige ting som den indeholder (: tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2009 af mathon

den gælder for
en svag syre i ligevægt med sin korresponderende svage base

for det monoptote tilfælde:

                                                      HX (aq)  +  H2O (l)  <--->  X- (aq)  +  H3O+ (aq)
aktuelle koncentrationer i M:           (1-α)·cs                           α·cs         α·cs         

hvoraf i følge ligevægtsloven

                                                              [H3O+]·[X-]/[HX] = Ks

hvor [H3O+] isoleres

                                                               [H3O+] = Ks : [X-]/[HX]
som logaritmeres

                                                               log([H3O+]) = log(Ks) - log([X-]/[HX])

som ganges med -1
                                                              -log([H3O+]) = -log(Ks) + log([X-]/[HX])

                                                               pH = pKs + log((nb/V)/(ns/V))

                                                               pH = pKs + log(nb/ns)

eller
som ved indsættelse af værdierne
fra linje 5 giver                                        pH = pKs + log(α·cs/((1-α)·cs))

                                                               pH = pKs + log(α/(1-α))
 

      


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2009 af mathon

anvendelse

ud fra
        pH = pKs + log(nb/ns)
kan du beregne

        nb/ns = 10pH-pKs

ud fra
        pH = pKs + log(α/(1-α))
kan du beregne

        α/(1-α) = 10pH-pKs
og deraf

        α = 1/(1+10pKs-pH)

 


Skriv et svar til: Puffer ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.