Matematik

Ligning

02. december 2009 af sapcool (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvilken logaritme regneregl er det jeg skal bruge for at løse ligningen:

8*In(5x+3) + 1 = 17

På forhånd tak ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2009 af dnadan (Slettet)

kun at ln(k)=a <=> k=exp(a)


Svar #2
02. december 2009 af sapcool (Slettet)

Forstår ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2009 af dnadan (Slettet)

isoler ln(5x+3) og benyt reglen, der står i forrige indlæg (med exp(a) menes ea)


Svar #4
02. december 2009 af sapcool (Slettet)

8*In(5x+3) + 1 = 17
8*In(5x+3) + 1 - 1 = 17 – 1
8*In(5x+3) = 16
8/8*In(5x+3) = 16/8
In(5x+3) = 2
 

også står jeg af .. Kan du ikke uddybe det lidt ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2009 af dnadan (Slettet)

Så benytter du at ln(k)=a <=> eln(k)=k=ea, hvor e er eulers tal.

dvs. her

ln(5x+3)=2 <=> 5x+3=e2 <=> x=...


Svar #6
02. december 2009 af sapcool (Slettet)

Kan ikke se hvordan x isoleres herfra når der står e^2 på højre side af lighedstegnet..


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2009 af dnadan (Slettet)

e2 er et tal ligesom 2,7128 osv Du har med andre ord en ganske almindelig førstegradsligning

En sådan ligning løses ved

ax+b=c <=> ax=c-b <=> x=(c-b)/a (Det er præcis det samme med den ligning)


Svar #8
02. december 2009 af sapcool (Slettet)

5x+3 = e^2

5x = e^2-b <=>

x = (e^2-3)/5 <=>

sådan ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2009 af dnadan (Slettet)

yes


Svar #10
02. december 2009 af sapcool (Slettet)

Mange tak .. Kan det godt skrives x = (e^2-3)/5 eller skal det omregnes?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. december 2009 af dnadan (Slettet)

Det afhænger om det skal være et eksakt svar eller ej :-) Hvis det ønskes eksakt skriv det da sådan, ellers udregn det på lommeregneren.


Svar #12
02. december 2009 af sapcool (Slettet)

Det skal være eksakt .. så mange tak  ..


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.