Matematik

hjælp det haster virkeligt meget.

05. december 2009 af lahme (Slettet) - Niveau: C-niveau

en opgave som jeg ikke forstår..

en eksponentielt aftagende funktion har en halveringskonstant på ti dage.
med hvor mange procent aftager denne funktion pr. dag? og på fem dage.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. december 2009 af sigmund (Slettet)

En halveringskonstant på 10 dage betyder, at funktionsværdien efter 10 dage er halveret i forhold til begyndelsen, dvs. t = 10. Med andre ord: f(10) = 0.5*f(0). Funktionen er exponentielt aftagende, dvs. f(t) = b*e-kt. Opstiller vi så ligningen f(10) = 0.5*f(0), finder vi k = ln(2)/10; generelt har vi k = ln(2)/T½, hvor T½ er halveringskonstanten. Således har vi f(t) = b*e-[ln(2)/10]*t. Spørgsmålet i opgaven kan så besvares ved at beregne f(1) hhv. f(5).


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2009 af sigmund (Slettet)

Som det ses, så kan en lignende opgave besvares lynhurtigt ved at beregne 100%*(1-2-n/T½), hvor n er antallet dage (evt. minutter, sekunder, timer, år - afhængigt af enheden på tidsaksen) og T½ er halveringstiden - husk, at n og T½ skal have samme enhed.


Skriv et svar til: hjælp det haster virkeligt meget.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.