Kemi
Beregning af forskydning
24. januar 2005 af
Pantera (Slettet)
Har lidt problemer med denne opgave:
Vi betragter en beholder, der indeholder N2O4 og NO2 ved 20 grader C. Ligevægtskonstanten er anført til højre for reaktionsskemaet:
N2O4 <--> 2NO2 Kc = 0,0032M
ligevægt : 0,100M 0,0179M
lige efter
volumenhalv. : 0,200M 0,0358M
ligevægt igen: 0,200M + x 0,0358M-2x
b) voluminet halveres, hvilket fordobler begge stoffers koncentrationer. Beregn reaktionsbrøkens værdi lige efter volumenhalveringen:
[NO2]^2 0,0358^2
-------- = -------- = 0,0064M
[N2O4] 0,200
c) Derefter sker der en forskydning, så systemet atter kommer i ligevægt. Opstil en ligning til beregning af x og find koncentrationerne i den nye ligevægtsblanding:
(0,0358-2x)^2
------------- = 0,0032
(0,200+x)
<=> 2x^2-3,9968x-0,06966
x = 5,0133 og 2,98
Men den sidste opgave kan ikke passe. Nogen der ved hvad der er galt?
Vi betragter en beholder, der indeholder N2O4 og NO2 ved 20 grader C. Ligevægtskonstanten er anført til højre for reaktionsskemaet:
N2O4 <--> 2NO2 Kc = 0,0032M
ligevægt : 0,100M 0,0179M
lige efter
volumenhalv. : 0,200M 0,0358M
ligevægt igen: 0,200M + x 0,0358M-2x
b) voluminet halveres, hvilket fordobler begge stoffers koncentrationer. Beregn reaktionsbrøkens værdi lige efter volumenhalveringen:
[NO2]^2 0,0358^2
-------- = -------- = 0,0064M
[N2O4] 0,200
c) Derefter sker der en forskydning, så systemet atter kommer i ligevægt. Opstil en ligning til beregning af x og find koncentrationerne i den nye ligevægtsblanding:
(0,0358-2x)^2
------------- = 0,0032
(0,200+x)
<=> 2x^2-3,9968x-0,06966
x = 5,0133 og 2,98
Men den sidste opgave kan ikke passe. Nogen der ved hvad der er galt?
Svar #1
25. januar 2005 af Pantera (Slettet)
Bummelum... Er der ikke en der kan hjælpe mig med opgave c)... :o)
Skriv et svar til: Beregning af forskydning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
