Matematik

Opstil ligning for en ellipse?

15. december 2009 af dino10 (Slettet)

Hej drenge og piger.

Jeg sidder og er igang med en matematik opgave, hvor jeg ud fra det ellipse formede tag på planetariet skal opstille en ligning for ellipsen, når ellipsens centrum har koordinaterne (10,8)?

håber at der er nogle kloge mennesker der har tid til at hjælpe mig med denne opgave.

// Dino...


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af mathon

en oplysning om centrum er ikke nok

du må have oplysning
om             
                   1)  halvakse

                   2)  ekscentricitet


Svar #2
15. december 2009 af dino10 (Slettet)

Ellipsen er 38 meter høj og har en diameter på 26 meter.
Jeg har ikke fået noget afvide om ekscentricitet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2009 af mathon

    2b = 38

    2a = 26

eller hvad?


Svar #4
15. december 2009 af dino10 (Slettet)

ja lige præcis?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2009 af mathon

   (x-10)²/13² + (y-8)²/19² = 1


Svar #6
16. december 2009 af dino10 (Slettet)

wow . mange tak mathon.

Kan du forklar mig ligningen ?


Svar #7
16. december 2009 af dino10 (Slettet)

Altså du har brugt ellipsen ligning, også har du indsat halvdelen af planeteriets længder ind på a ob b's plads, og derudover så har du indsat koordinaterne for centrum (10,8), men det jeg ikke forstår er . hvorfor minuser du med x og y. jeg ved at at ellipsens ligning starter i (0,0) men er ikke helt med hvorfor du så trækker koordinaterne for planeteriet fra x og y?


Svar #8
16. december 2009 af dino10 (Slettet)

Har lige kigget på ligningen et par gange og ved godt hvordan du er kommet frem til den nu.

mange tak for hjælpen. har lige et hurtigt spørgsmål.

hvis jeg skal finde skæringerne med x og y aksen, kan jeg så ikke tag parameterfremstillingen for ellipsen og først sæt x = 0 og derefter y = o også isolere cos (t) og sin (t).

a cos ( t ) = 0

b sin ( t ) = 0
 

parameterfremstillingen ser således ud:

(x,y) = (acos(t), bsin(t) ..


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2009 af mathon

skæring med x-aksen
kræver y = 0

     (x-10)²/13² +(y-8)²/19² = 1

     (x-10)²/13² + (0-8)²/19² = 1

     (x-10)² = 64/361·13² = 13²

    (x-10)² = 13²(1- (64/361)) = 139,039

     x-10 = ±√(139,039)

     x = 10 ± √(139,039)

skæringspunkter
    Sx1(-1.7915;0)    Sx2(21.7915;0)

skæring med y-aksen
kræver x = 0

(0-10)²/13² + (y-8)²/19² = 1

100/169 + (y-8)²/19² = 1

(100/169)·19² + (y-8)² = 19²

(y-8)² = 19²(1 - (100/169)) = 147,391

y-8 = ±√(147,391)

x = 8 ± √(147,391)

skæringspunkter
     Sy1(0;-4.1405)       Sy2(0;20.1405)


Svar #10
16. december 2009 af dino10 (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

Du er bare en guttermand :) .


Skriv et svar til: Opstil ligning for en ellipse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.