Fysik

Hjælp til nogle fysik/kemi spørgsmål.

05. januar 2010 af Antigeek (Slettet)

 Hej alle.

Kunne godt bruge lidt hjælp, til nogle kemi spg. :

Hvad er ædelgasser?

Hvilke store grupper kan grundstoffer deles i?

Hvad er et grundstof?

Hvad er en kemisk forbindelse?

Hvad er et molekyle?

Hvad sker der når man blander syre og base?

Mvh. Michael/Antigeek


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2010 af noor1988 (Slettet)

Hvad er et molekyle?

I kemi som alle andre steder er et molekyle en sammensætning af to eller flere atomer.
For eksempel er vand (H2O) et molekyle, der består af 2 hydrogenatomer og 1 oxygenatom. Og O2 er et molekyle der består af to oxygenatomer.
Et molekyle er karakteriseret ved, at alle atomerne i molekylet er bundet sammen ved hjælp af kovalente bindinger, dvs. at atomerne deler et eller flere elektron par imellem sig, i modsætning til salte, der kun hænger sammen ved hjælp af elektrostatiske kræfter (ion -ion -tiltrækning).
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2010 af noor1988 (Slettet)

Hvad er ædelgasser?

En ædelgas er et grundstof i gruppe 18 (tidligere kendt som ottende hovedgruppe) i det periodiske system. Disse grundstoffer, karakteriseret som ikke-metalliske og kemisk inaktive, er gasser ved standardbetingelser. De fem ædelgasser, der har stabile isotoper er helium (He), neon (Ne), argon (Ar), krypton (Kr) og xenon (Xe). Ædelgassen radon (Rn) er radioaktiv; grundstoffet er af den grund blevet undersøgt mindre end de første fem medlemmer af gruppen. Et syntetisk medlem af gruppen, ununoctium (Uuo), er også blevet opdaget, men meget lidt vides om dets egenskaber, hvilket skyldes dets korte halveringstid.
Kemisk er ædelgasserne meget stabile grundet det maksimale antal valenselektroner, de indeholder i deres yderste skal, og som et resultat af dette reagerer de sjældent med andre grundstoffer. Under standardbetingelser er de lugtfrie, farveløse, monatomiske gasser. Smelte- og kogepunkter for hver ædelgas er tæt på hinanden og afviger kun med 10 °C; som konsekvens heraf er de kun væsker over et lille temperaturinterval. Ædelgasserne viser ekstremt begrænset kemisk reaktivitet, og derfor er kun nogle få hundrede ædelgasforbindelser blevet dannet frem til år 2008.
Neon, argon, krypton og xenon udvindes fra luft ved brug af metoder for fortætning af gasser og fraktionsdistillering. Helium separeres typisk fra naturgas, og radon isoleres som oftest fra radioaktivt forfald af dissocierede radiumforbindelser. Ædelgasser har flere vigtige anvendelser i industrier så som oplysning, svejsning og rumudforskning. Helium bruges ofte i SCUBA til at erstatte en del af vejrtrækningsblandingen. Efter risikoen forårsaget af den lette antændelse af hydrogen blev anerkendt, blev dette grundstof erstattet af helium i luftskibe og balloner.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2010 af noor1988 (Slettet)

Hvad er et grundstof? 

Et grundstof er et kemisk stof, der udelukkende består af atomer med samme atomnummer (dvs. har samme antal protoner i kernen) – for eksempel jern, der udelukkende består af jernatomer Fe, eller brom, der i ren form udelukkende består af molekyler med formlen Br2.
Vand derimod er en kemisk forbindelse bestående af molekyler, der er sammensat af flere forskellige atomer - et iltatom O og to brintatomer H (det giver i alt H2O), så vand er ikke et grundstof.
Atomer af samme grundstof, der indeholder forskellige antal af neutroner, kaldes for grundstoffets isotoper.
Man kender 118 forskellige grundstoffer. Der er lavet en oversigt over grundstofferne, som kaldes det periodiske system.
Alle grundstoffer har deres eget, unikke, kemiske symbol, der er gældende over hele verden, uanset hvad grundstoffet hedder på det enkelte sprog. Jern har symbolet Fe, også på dansk, og Natrium har symbolet Na, også i de engelsksprogede lande, hvor Na hedder "sodium". Selv kemibøger skrevet med kyrilliske bogstaver eller med kinesiske skrifttegn bruger de vedtagne latinske bogstaver.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2011 af belma1 (Slettet)

 Hvad er formlerne af antal atomer: nacl, na, cl2, o2, h2o, co2,h2, ch4, kno3, na2s2o3 ??

har skrevet med småt, men i ved nok hvad jeg mener.. pleeease hjælp :)))


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2011 af hildahøne (Slettet)

Hej vi er tre piger der sidder lidt fast i en fysikraport der skal afleveres imorgen.

Det drejer sig om et spørgsmål der lyder sådan: Beskriv hvordan molykylerne i Argon er opbygget.

Vi kan ikke finde et svar på spørgsmålet..Og håber derfor meeeeeeeget på et svar herfra!


Skriv et svar til: Hjælp til nogle fysik/kemi spørgsmål.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.