Kemi

Væske

05. januar 2010 af elissa92

Jeg kan slet ikke komme i gang. Håber jeg kan få lidt hjælp.

En væske kan destilleres. Den adskiller i i to fraktioner, hvoraf den ene koger ved 75-80oC og udgør 45 volumen%. Den anden koger 20oC højere og udgør resten.

Den første fraktion opvarmes i kogende vandbad, hvorved den fordamper. 1,73 gram af stoffet fylder 1,16 liter ved 101 kPa. Den anden fraktion fordamper ikke fuldstændigt i det kogende vandbad, men kan adskilles i to gasser ved elektrolyse. Pluspolens gas fylder kun det halve af minuspolens gas. Ingen af gasserne har nogen lugt, men minuspolens gas kan brænde. Hvad er det for en væske?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. januar 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Der er vist ikke nogen helt præcist svar til. Når jeg ser det kogepunkt er det første der falder mig ind etanol, men jeg ved ikke hvordan man skal komme frem til det hvis man ikke tænker på alkohol hele tiden som jeg gør. Ved at sætte 1,16 liter, 101kPa og 100ºC ind i idealgasligningen kan du finde den stofmængde der svarer til 1,73 gram, og dermed molarmassen. molarkmassen passer godt med mit første indskud. 

De fleste har nok set elektrolyse af vand i fysiktimerne, hvor man får demonstreret præcis de egenskaber der her beskrives. noget med to reagensglas med vand i på hovedet i en vandbalje med minuspolen i den ene og pluspolen i den anden, og så fortrænges vandet dobbelt så hurtigt ved minuspolen. bagefter har man det så sjovt med at tænde ild til den hydrogen der er dannen ved minuspolen. et kogepunkt på 100ºc passer også ret godt med vand.

så alt i alt er mit gæt vodka eller noget i den retning med 45 %vol alkohol.


Svar #2
06. januar 2010 af elissa92

Tusind tak for hjælpen :D


Svar #3
06. januar 2010 af elissa92

Men der er lige noget jeg vil have slået fast.. 101kPa, er det ikke p, hvis jeg skal sætte den i idealgasligningen?


Svar #4
06. januar 2010 af elissa92

Det er lidt underligt, for jeg fik n til at være 3,78mol, og det kan ikke passe, for så får jeg M til at være 0,46mol/g. Det burde give 46,07g/mol.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. januar 2010 af mathon

n = (p·V)/(R·T) = ((101·103 N/m2)·(0,00116 m3)/((8,31451 Nm/(mol·K))·(373,15 K)) = 0,037762 mol

M = (1,73 g)/(0,037762 mol) = 45,813 g/mol


Skriv et svar til: Væske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.