Matematik

Hjælp søges! ;(

10. januar 2010 af 95loui (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Folkens..

Jeg er gået i stå i min aflevering, mangler kun lige disse 2 opgaver, men ved ikke hvordan jeg skal løse dem.
Jeg vil virkelig være taknemmelig hvis der er nogen som give mig en hjælpende hånd.

den første opgave lyder:




Ifølge en model der beskriver udviklingen i den danske skarvbestand siden 1980, gæler der at:

dy/dt: y=*(0,34-0,013t)

hvor y er skarvbestanden, angivet i antal af invider og t er antallet af år efter 1980.
i 1992 skønnede man, at der var 156000 skarver i DK.
Med f(t) betegnes der løsning til differentiallingen, for hvilken f(12)=156000

a)

Med hvilken hastighed voksede bestanden i 1992 ifølge modellen?

b)

bestem ved hjælp af CAS-værktøj forskiften for f(t) og tegn grafen for f(t)

c)

Brug den fundne forskrift til at bestemme , i hvilket år skarvbestanden ifølge modellen vil være størst, og hvor mange skarver der er på det tidspunkt



den anden opgave:


i en model for udviklingen af størrelse y= y(1) benytter man differientialligningen

y'=y*(-0,22+0,0044t)

Begyndelsesværdien er y(0) = 600

a)
Løs ligningen -0,22+0,0044=0
Hvad er væksthastigheden til de fundne tidspunkt?


b)
Tegn grafen for den relative væksthastighed y'/y som funktion af tiden t.
Benyt fortegnet for den relative væksthastighed til at argumentere for monotoniforholdene for størrelsen y=y(t)

c) Benyt CAS-værktøj til at løse differentialligningen. Tegn grafen for den fundne løsning, og sammenlign med resultaterne i b)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2010 af peter lind

Første opgave a) væksthastigheden = dy/dt, som du kan finde ved at sætte de opgivne data ind i differentialligningen.

Anden opgave a) Der må være en fejl der.


Svar #2
10. januar 2010 af 95loui (Slettet)

vht. a i 2. opgave, er det hvad der står i min bog... ;s


Skriv et svar til: Hjælp søges! ;(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.