Matematik

Sammenfaldende planer?

12. januar 2010 af elvispresley (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder med en opgave og mangler kun lige det sidste af den, og håber der er nogle som kan hjælpe mig.

Planerne a1: 3x - 7y + 5z = 1   og   a2: -6x - 14y - 10z = 2.

Angiv for hver af planerne en normalvektor og et punkt i planen. Undersøg derefter, om a1 og a2 er parallelle, evt. sammenfaldende.

Hvordan kan jeg se om de er sammenfaldende ?

På forhånd tak !


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2010 af MN-P (Slettet)

a1: 3x - 7y + 5z = 1 og a2: -6x - 14y - 10z = 2.

normalvektor for planen ax+by+cz+d=0 er (a,b,c)

normalvektor til a1: n1=(3,-7,5)

Skæring med z-aksen når x=0 og y=0⇒

5z=1 z=1/5

punkt i planen a1: (0,0,1/5)

normalvektor for a2: n2=(-6,-14,-10)

hvis n1*k=n2er planerne paralelle (k er et tal)

n1*(-2)=(-2)(3,-7,5)=(-6,+14,-10),  n1*(-2)≠n2

planerne er ikke paralelle

Hvis de er sammenfaldene har de alle punkter fælles, så hvis du indsætter det punkt du fandt i a1 i a2 skal det også passe der.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2010 af mathon

n1 = [3,-7,5]        n2 = [-6,-14,-10]

n1 x n2 = [140,0,-84] forskellig fra nul-vektoren

hvorfor n1n2 og dermed α1 forskellig fra α2          (≠ betyder ikke parallel med)                            


Svar #3
12. januar 2010 af elvispresley (Slettet)

Tak for hjælpen.

# 2: vil det så sige, at da krydsproduktet af normalvektorene ikke giver nul-vektoren, er de ikke sammenfaldende ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2010 af mathon

#3

da krydsproduktet af normalvektorerne ikke er nul-vektoren, har normalvektorerne ikke samme eller modsat retning, hvorfor planerne α1 og α2 ikke er parallelle


Svar #5
12. januar 2010 af elvispresley (Slettet)

Super duper , tusinde tak for det :)


Skriv et svar til: Sammenfaldende planer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.