Kemi

Hjælp til kemi opgave

19. januar 2010 af gunnarj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey folks!

Jeg har meget svært ved en opgave jeg er blevet stillet i kemi:

Der er fremstilles en opløsning på følgende måde:

I en 250 mL målekolbe blandes 1,75 g NaHCO3 (s) med 0,484 g NaOH (s) i lidt vand, hvorved de to stoffer opløses. Herefter fyldes der op til mærket med demineraliseret vand, og der omrystes. Opløsningens temperatur er 25 ºC.

a) Beregn den aktuelle koncentration af Na+ i opløsningen.

b) Opskriv reaktionsskemaet for den syre-base reaktion, som fandt sted, da de to stoffer blev blandet i vandlig opløsning.

c) Beregn pH for opløsningen


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2010 af mathon

Na
          n = (1,75 g)/(84,00 g/mol)·0,2737 + (0,484 g)/(40,00 g/mol)·0,5758 = 0,012669 mol

          c = n/V = (0,012669 mol)/(0,250 L) = 0,050677 M            

          HCO3-  +  OH-  →  CO32-  +  H2O

          n(HCO3-) = n(NaHCO3) = (1,75 g)/(84,00 g/mol) = 0,020833 mol

          n(OH-) = n(NaOH) = (0,484 g)/(40,00 g/mol) = 0,012100 mol = n(CO32-)

HCO3--overskuddet er (0,020833 - 0,012100) mol = 0,008733 mol

         

          der foreligger således en pufferopløsning HCO3-/CO32-

              pH = pKs + log(cb/cs) = 10,40 + log((0,012100 mol)/(0,008733 mol)) =

   


Skriv et svar til: Hjælp til kemi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.