Matematik

hjælp til forståelse af differentialkvotienter

28. januar 2010 af ullitz (Slettet) - Niveau: B-niveau

hey...

Er ved at være godt og grundigt forvirret over differentikvotienter... Ville hjælpe meget hvis der var en der kunne komme med en let forklaring på disse spørgsmål :)


• hvad betyder det, at en funktion er differentiabel i et punkt x0

• hvordan kan differentialkvotienten benyttes til at bestemme monotoni for en given funktion.
 

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2010 af PeterValberg

 At en funktions er differentiabel i et punkt x0 betyder, at der kan bestemmes en differentialkvotient i punktet, - at der er en såkaldt grænseværdi i punktet for en sekant gennem punktet, når sekantens hældningskoefficient nærmer sig hældningskoefficienten for tangenten til grafen i punktet x

fortegnet for differentialkvotienten i et punkt fortæller om funktionen er aftagende (faldende) eller stigende i punktet.

Hvis differentialkvotienten er positiv, betyder det, at grafen for funktionen er stigende.
Hvis differentialkvotienten er negativ, betyder det, at grafen for funktionen er faldende (aftagende).

Hvis differentialkvotienten er nul i et punkt, er det ensbetydende med, at funktionen har et lokalt / globalt ekstrema (maksimum eller minimum) i punktet

fx har funktionen f(x) = x^2+2x et lokalt minimum (faktisk er det til og med et globalt minimum) ved  x = -1 

Det kan vises ved at sætte den afledede funktion lig med nul, - det betyder grafisk, at tangenten til f er parallel med x-aksen i punktet (-1, f(-1)) = (-1, -1)

f'(x) = (x^2+2x)' = 2x+2

f'(x) = 0
2x + 2 = 0
2x = -2
x = -1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
31. januar 2010 af ullitz (Slettet)

tusind tak for hjælpen, det satte lige de rigige ting på plads :)


Skriv et svar til: hjælp til forståelse af differentialkvotienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.