Matematik

Eksponentielle udvikling med kulstof-14

04. februar 2010 af pandahat (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg kan ikke løse denne opgave.

I et brandsted i arkæologisk fund findes forkullede rester af træ der har et C-14 indhold på 40% af det oprindelige. HVor længe er det siden træet blev fældet?

startværdien sættes til 1 og tiden regnes i 1000 år.

Halveringstiden er eksponentiel på 5730 år

Hvordan skal jeg bestemme b og a ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2010 af peter lind

f(t) = ½t/5,73 = 0,4


Svar #2
04. februar 2010 af pandahat (Slettet)

kan du skrive udviklingen som en hel funktion altså y=b*a^n?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2010 af mathon

    N = No·(1/2)t/T½

    (1/2)t/T½ = (N/No)

    ln(1/2)·(t/T½) = ln(N/No)

    t = (T½/ln(1/2))·ln(N/No)

    t = ((5730 år)/ln(1/2))·ln(0,40No/No)

    t = ((5730 år)/ln(0,5))·ln(0,40)


Svar #4
04. februar 2010 af pandahat (Slettet)

tak :D


Skriv et svar til: Eksponentielle udvikling med kulstof-14

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.