Matematik

2 grads funktion

07. februar 2010 af Unknownnigger (Slettet) - Niveau: B-niveau

Grafen for f(x) = ax2 + bx + c går igennem punkterne (-2, -3), (0,4) og (5,4). Bestem tallerne a, b og c.

Anyone?? ;o


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Jep. Sæt punkterne ind. Det giver dig tre ligninger, som du løser.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2010 af nicolaistotttrup (Slettet)

tre ligninger med tre ubekendte.

given

-3 = a*-2^2 + b*-2 + c

4 = a*0^2 + b*0 + c

4 = a*5^2 + b*5 + c

find(a,b,c) -> a = -1.167, b = 5.833, c = 4


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2010 af mathon

   4 = a·02 + b·0 + c

   c = 4

  
  x2·a + x·b = y - 4                 anvendes to gange med indsatte koordinater og giver
  (-2)2·a + (-2)·b = -3 - 4    
   52·a + 5·b = 4 - 4               som er løsning af to ligninger med to ubekendte
   
 


Svar #4
07. februar 2010 af Unknownnigger (Slettet)

ok. jeg er slet ikke med...


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2010 af mathon

          (-2)2·a + (-2)·b = -3 - 4
          52·a + 5·b = 4 - 4

      I:    4a - 2b = -7                             I ganges med 5 og kaldes III
      II:   25a + 5b = 0                           II gangens med 2 og kaldes IV

      III:  20a - 10b = -35
      IV: 50a + 10b = 0                          III og IV adderes

           70a = -35

              a = -(1/2)                               som substitueret i I: 4a - 2b = -7 giver
          4·(-(1/2)) - 2b = -7
          b = (5/2)
hvoraf

     f(x) = -(1/2)x2 + (5/2)x + 4


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2010 af nicolaistotttrup (Slettet)

Nej, det giver sgu ikke rent meget mening ...

Jeg ved ikke hvad for en matematikbog du har men på side 38 MAT B2 (HTX) er der et eksempel.

Vi tager den lige igen hvis du ikke har bogen. For at bestemme a, b, c skal du bruge tre ligninger med tre ubekendte. Herved kan du indsætte den ene ligning i den anden og den anden i den tredje for herefter at udregne. Men når vi snakker tre ligninger med tre ubekendte er det ret omfattende den mængde matematik du skal ind og regne på (indsætte/reducere igen og igen og ...). Derfor kan du godt tillade sig selv at bruge et CAS-program (Mathcad, maple osv.) til at udregne det. Hvis du gør får du samme resultat som jeg allerede har skrevet i svar nr. 3.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. februar 2010 af mathon

    det giver særdeles god mening:


  kontrol:
          solve(-3=a*(-2)^2+b*(-2)+4 and 4=a*5^2+b*5+4,{a,b}) → a = -(1/2)    b = (5/2)

  i den opskrivningsmæssige situation var det
  fordelagtigt at skrive

   a·x2 + b·x + 4 = y

som

  x2·a + x·b = y-4             og anvende den to gange med indsatte koordinater



Skriv et svar til: 2 grads funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.