Fysik

Ret min fysik disposition :)

09. februar 2010 af jako123 (Slettet) - Niveau: 8. klasse


Disposition:
Teori
Magnet kan både tiltrække og frastøde materialer. Magneten har et kraftfelt, som selvfølgelige består af mange feltlinjer. Magnetiske område kaldes magnetfelt. En normal magnetfelt kan ikke ses med et blankt papir. Men med nogle jernfiltspåner kan vi se feltlinerne ved hjælp af et styk papir. Feltlinjerne kan ses på billedet, at nordpolen forbinder sig med sydpolen, og inde i magneten, hvor sydpolen befinder sig, går sydpolen til nordpolen. Magneten har vi Nordpolen og sydpolen, som i nok ved.
En sydpol tiltrækker en nordpol og frastøder sydpolen. I dag har vi normale magneter, men om de er originale. Så ville jeg sige nej, de fleste magneter er kunstige. Men i dag findes der jernmalm, som også bliver kaldt for magnetjernsten/ magnetit, og i gamle dage blev den brugt som kompas. Et godt spørgsmål er, at hvorfor kan et stof blive til magnetisk?
I alle stoffer er alle opbygget af atomer, og i atomet er der den positive kerne og udenom er der elektroner. Disse elektroner kredser rundt om en bane, og de baner elektronerne kredser rundt, rotere i deres egne akse. Det er præcis det der gør, at stoffet er magnetisk. Der findes kun få stoffer, som er magnetisk. De stoffer hedder/ kaldes ferrormagnetiske stoffer og det kan ses af jern, nikkel, kobolt, Gadolinem, legeringer og de sjældne stoffer som kaldes for lanthanider, har grundstofnummer 58-71. Der findes nogle stoffer, som ikke kan være magnetiseret og det kan bl.a. være glas og aluminium. Det skyldes at elektronerne roterer hver sin vej. Så findes der ikke magnet bane i stoffet. I en magnet findes, der noget der hedder domæner. De domæner kan være to ting. Domæner er små bitte ting, og domæner kan være både i jern. Jernet har også de domæner, som er hulter til pulter. Men forholdet til magneten er disse domæner lige. Men når du strøer magneten på jernet, bliver disse domæner i jernet bliver indrettet.


1. Forklar hvad magnetisme er?
Det er hvis to ting tiltrækker hinanden, selvom de ikke røre hinanden, bliver det derfor kaldt for magnetisme. Materialerne tiltrækkes af hinanden, fordi at den ene er ladet og den anden er negativ ladet.
Magnetens poler:
Magneterne har to poler, som bliver kaldt for nordpolen og sydpolen. Hvis vi tag to stangmagneter og holder de to stangmagneter mod hinanden. Det ville sige + + ville de frastøde hinanden. Vi finder også ud af, at de kan tiltrække hinanden, fordi + mod – elsker, at være sammen. Jeg ville også sige, at hvis to magneter frastøder hinanden, er det fordi at vi holder de to stangmagneter, mod de samme poler.
Jordens magnetfelt
Jorden har også et magnetfelt, det er helt det samme som magneten. Jorden har to magnetiske poler sydpolen - nordpolen. Jordens magnetfelt har mange egenskaber os, fordi jordens magnetfelt beskytter os mod ladet partikler fra rummet. Hvis vi ikke havde jordens magnetfelt. Så ville jordens stråling angrib os.
Jordens magnetfelt ændrer sig lynhurtigt
Fakta
Magnetiske kraft, virker kun af forskellige materialer og de materialer kan forstyrre magnetfelten. Det er (jern, nikkel, cobalt og gadolinium).
Ophæng en magnet som vist billedet og afpas længden på sytråden, så clipsen ”svæver” under magneten. Før nu forskellige materialer mellem clipsen og magneten. Hvis magnetfeltet bliver forstyrret, falder clipsen ned.
Forsøg 1: Hvilke materialer kan påvirke et magnetfelt
Materielle:
Clips
Sytråd
Stativ
Tape
Stangmagnet – plader (jern, messing, nikkel osv.)
Svar:
I dette skal man opstille forsøget som den er vist ovenover, forsøget gik derefter ud på at man skulle få clipsen til at ”svæve” ved hjælp af magneten, derefter skulle man putte forskellige plader ind for at se om de brød forbindelsen mellem clipsen og magneten, så clipsen ikke var ”svævende” mere. Her kommer der en oversigt over hvilke plader der brød forbindelsen og ikke.
Jern ændring
messing intet
nikkel ændring
aluminium intet
zink intet
kobber intet
Bly intet.
1.2: Forsøg: Nord + Sydpol (”Magnetiske kræfter”)
Forsøg 2: Magnetiske kræfter
Materielle:
2 stangmagneter
Drejestativ
Stoffer magnetismen ikke påvirkes af Stoffer magnetismen påvirkes af





 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2010 af MN-P (Slettet)

Magneter kan kun tiltrække ganske få metaller find ud af hvilke.

De frastøder ikke metaller, kun andre magneter.

Der er andre ting der frastøder og tiltrækker hinanden uden at det har noget med magnetisme at gøre.

magneter er ikke + og - men nord og sydpoler.


Skriv et svar til: Ret min fysik disposition :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.