Matematik
SSO - Kvadratiske ligninger
07. februar 2005 af
Janneflintholm (Slettet)
hejsa. Jeg er i gang med SSO og kunne godt lige bruge lidt assistance.
Jeg har andenradsligningen x2 + ax=b2 (2 står for i anden)Og jeg skal vise hvordan man geometrisk løser opgaven...
Håber der er en derude der kanhjælpe.
Mvh. Janne Flintholm
Jeg har andenradsligningen x2 + ax=b2 (2 står for i anden)Og jeg skal vise hvordan man geometrisk løser opgaven...
Håber der er en derude der kanhjælpe.
Mvh. Janne Flintholm
Svar #1
07. februar 2005 af Duffy
Desværre kan jeg ikke vise dig
nogen tegning her for forummet
TILLADER DER IKKE ! ! !
Lad os for den notationsmæssige
bekvemmeligheds skyld skrive
x2 + ax=b2
som
x^2 + ax=b^2
Tegn et rektangel med siderne
x og x + a .
Så vil arealet af rektanglet være
x^2 + ax.
Vha regningerne:
x^2 + (a/2 + a/2)*x = b^2
x^2 + (a/2 + a/2)*x + (a/2)^2 = b^2 + (a/2)^2
x^2 + 2*(a/2)*x + (a/2)^2 = b^2 + (a/2)^2
(x +a/2)^2 = b^2 + (a/2)^2
med løsning
x = sqrt((a/2)^2+b^2) - (a/2)
Duffy
nogen tegning her for forummet
TILLADER DER IKKE ! ! !
Lad os for den notationsmæssige
bekvemmeligheds skyld skrive
x2 + ax=b2
som
x^2 + ax=b^2
Tegn et rektangel med siderne
x og x + a .
Så vil arealet af rektanglet være
x^2 + ax.
Vha regningerne:
x^2 + (a/2 + a/2)*x = b^2
x^2 + (a/2 + a/2)*x + (a/2)^2 = b^2 + (a/2)^2
x^2 + 2*(a/2)*x + (a/2)^2 = b^2 + (a/2)^2
(x +a/2)^2 = b^2 + (a/2)^2
med løsning
x = sqrt((a/2)^2+b^2) - (a/2)
Duffy
Svar #2
08. februar 2005 af Brian (Slettet)
Som #1 siger kan vi desværre ikke rigtig tegne her... derfor denne instruktion til en fuldt geometrisk løsning:
Givne størrelser: a og b.
Problem: konstruer x så x^2 + ax=b^2.
Gør følgende:
Tegn en vandret linie AB af længde a, lad A være det venstre endepunkt, B det højre endepunkt. Giv plads så AB kan forlænges til højre.
Konstruer midtpunktet på AB, kald dette for C.
Oprejs den vinkelrette til AB i punktet B, lad den være af længde b og kald endepunktet for E (d.v.s. så længden af BE er b).
Tegn en cirkel med centrum i C og med radius CE. Denne cirkel skærer forlængelsen til højre af AB, kald dette skæringspunkt for D.
Nu gælder at x er længden af BD!
At dette er rigtigt kan bevises f.eks. ved at udregne længden af x ud fra figuren og sammenholde dette resultat med løsningen på 2. gradsligningen x^2 + ax -b^2 = 0
Givne størrelser: a og b.
Problem: konstruer x så x^2 + ax=b^2.
Gør følgende:
Tegn en vandret linie AB af længde a, lad A være det venstre endepunkt, B det højre endepunkt. Giv plads så AB kan forlænges til højre.
Konstruer midtpunktet på AB, kald dette for C.
Oprejs den vinkelrette til AB i punktet B, lad den være af længde b og kald endepunktet for E (d.v.s. så længden af BE er b).
Tegn en cirkel med centrum i C og med radius CE. Denne cirkel skærer forlængelsen til højre af AB, kald dette skæringspunkt for D.
Nu gælder at x er længden af BD!
At dette er rigtigt kan bevises f.eks. ved at udregne længden af x ud fra figuren og sammenholde dette resultat med løsningen på 2. gradsligningen x^2 + ax -b^2 = 0
Skriv et svar til: SSO - Kvadratiske ligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
