Kemi

forsøget omkring Titrering af phosphorsyre og bestemmelse af phosporsyre i cola

15. februar 2010 af fengur (Slettet)

 Jeg har et spørgsmål der lyder

a)beregn udfra pKs værdierne for 1. og 2 ækvivalenspunkt. sammenlign med de aflæste værdier p¨kurven og kommenter?

jeg vedhæfter vores resultat resultater, håber nogen kan hjælpe for er gået helt fast :(

Vedhæftet fil: phosphorsyre.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2010 af elcheml (Slettet)

Ikke helt klart hvad du skal beregne, men hvis det er pKs-værdier, så...

 pKs-værdierne kan aflæses fra jeres data. Vha. bufferligningen (eller Henderson-Hasselbalch) ses:

pH=pKs + log([B]/[S]).

Ved ligevægt mellem Base og Syre (eller 50% omdannelse) vil [B] =[S], så [B]/[S]=1 og derfor pH = pKs. Ved ingen og lille tilsætning af base findes phosphorsyre på formen H3PO4 ("syreform" for første ækvivalenspunkt), mens en tilsætning af base vil reagere med H3PO4 og omdanne det til dets "baseform" H2PO4 (-). Punktet hvor koncentrationen mellem syreform og baseform (ca. 16mL) er lig hinanden kan man pga ovenstående kunne aflæse pKs=4,5 (ca.)  


Skriv et svar til: forsøget omkring Titrering af phosphorsyre og bestemmelse af phosporsyre i cola

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.