Kemi

Fedtstofs iodtal - beregninger

16. februar 2010 af Quijote (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har lavet forsøget med iodtal for et fedtstof og sidder gevaldigt fast i efterberegningerne.

Teori: Dibrom der skal adderes fremstilles således:

BrO3- + 5 Br -+ 6H+--> 3 Br2  + 3H2                reagenset indeholder overskud af bromid, så det er mængden af bromat der bestemmer hvor stor en mængde dibrom der dannes. Desuden sørger man for at der er overskud af dibrom i forhold til antallet af dobbeltbindinger i fedtstoffet. Herefter bestemmes overskuddet af dibrom ved en iodometrisk titrering, således er reaktionen:
2 I- + Br2 --> I2 + 2 Br
Herefter bestemmes den dannede mængde af diiod ved en titrering med thiosulfat efter følgende reaktion:
I2 + 2 S2O32- --> 2 I- + S4O62-

Forberedelse: Bromat/bromid-reagenset indeholder 2,783 g KBrO3 pr L samt overskud af KBr. Vis at denne mængde giver 0,0500 mol dibrom pr. L ved reaktion. (Jeg tror der tales om det første reaktionsskema, jeg ved bare ikke hvordan jeg skal gøre det) ?

Procedure for forsøget: 1. del: addition af dibrom: I en konisk kolbe tilføres: 0,15 g fedtstof + 5 mL heptan + 30,00 mL kaliumbromat/kaliumbromid-opløsning + 5 mL svovlsyre. Kolben anbringes til omrøring i en halv time.

2. del: titrering af overskuddet af dibrom: En burette fyldes med 0,100 M natriumthiosulfat. Der tilsættes til den koniske kolbe 0,5 g kaliumiodid. Herefter titreres opløsning indtil indtil opløsningen bliver svagt gul. Så tilsættes 1 mL stivelsesopløsning og der titreres videre indtil et farveskift ses.

Resultater:

m(fedtstof) = 0,200 g

V(natriumthisulfat) = 40,0 mL

Opgaver:

Ud fra den tilsatte mængde kaliumbromat beregnes den stofmængde dibrom, der oprindelig fandtes inden addition til fedtstoffet. ?

Ud fra titreringsresultaterne beregnes den stofmængde dibrom, der er i overskud efter addition til fedtstoffet. ?

Heraf findes den stofmængde dibrom, der er adderet til fedtstoffet. ?

Jeg er virkelig ude på Lars Tyndskids mark, for jeg har ingen bud overhovedet. Håber der er en eller et par venlige sjæle derude, der vil hjælpe.

Mvh. Quijote


Svar #1
17. februar 2010 af Quijote (Slettet)

OK det ser ud til at jeg ikke er den eneste der ikke kan det her, måske skal jeg stille mit spørgsmål anderledes?

Ud fra den tilsatte mængde kaliumbromat beregnes den stofmængde dibrom, der oprindelig fandtes inden addition til fedtstoffet. ?

Hvordan ville i gribe sådan en opgave an? Hvilke informationer har i brug for, for at besvare den?


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. februar 2010 af Gate2 (Slettet)

synes ikke jeg kan se hvor stor volumen af thiosulfat der er forbrugt ved titreringen.

der er oplyst 2 forskellige masser for fedtstof, hvilken af dem er den rigtige
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. februar 2010 af Gate2 (Slettet)

BrO3- + 5 Br - + 6H+--> 3 Br2 + 3 H2O

vedr. spørgsmål ved forberedelse. Først ser du på molforholdet for BrO3- og Br2. Ud fra 1 mol kaliumbromat kan dannes 3 mol dibrom. molforhold 1:3

ndibrom = (2,783 g/L  /  167,0 g/mol) * 3 = 0,0500 mol/L

stofmængde dibrom, inden addition til fedtstoffet.:

der tilsættes 30 mL

0,0500 mol/L * 0,030 L = 0,0015 mol


Svar #4
19. februar 2010 af Quijote (Slettet)

Tusind tak fordi du vil svare!

Det er det her der er brugt.

m(fedtstof) = 0,200 g

V(natriumthisulfat) = 40,0 mL
 


Svar #5
19. februar 2010 af Quijote (Slettet)

Vi du se, om det her er rigtigt?

Ud fra titreringsresultaterne beregnes den stofmængde dibrom, der er i overskud efter addition til fedtstoffet. ?
n(dibrom efter addition) = 0,030 L * 0,0500 mol/L = 0,00015mol ?

Og så har jeg også, de her opgaver som jeg ikke rigtig ved hvad jeg skal gøre ved.

Heraf findes den stofmængde dibrom, der er adderet til fedtstoffet.

Den adderede mængde dibrom omregnes til den ækvivalente mængde diiod, og heraf findes iodtallet (g I2 / 100 g fedtstof).


Svar #6
19. februar 2010 af Quijote (Slettet)

http://www.lru.dk/kemi/eleveksperimenter/Au2_V8_2.pdf

Her er forsøgsvejledningen, og mine resultater er i #4


Brugbart svar (2)

Svar #7
20. februar 2010 af Gate2 (Slettet)

et eksempel du kan kigge på

Vedhæftet fil:iodtal2.docx

Skriv et svar til: Fedtstofs iodtal - beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.