Matematik

hvad betyder ][

25. februar 2010 af 215 (Slettet)

 hvad betyder disse nu [ ]


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

De bruges, for eksempel til at betegne intervaller, for eksempel [a, b[, eller ]a, b], hvor a ≤ b. Parentesens retning angiver, hvorvidt intervallets endepunkter er indeholdt i intervallet eller ej. Det første eksempel indeholder a, men ikke b, og det sidste eksempel indeholder b, men ikke a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2010 af PeterValberg

Ja, det er et godt spørgsmål, der har flere korrekte svar....

For det første kan du bruge dem i angivelse af et lukket interval:
fx intervallet { x∈R | 3 ≤ x ≤ 7 } vil kunne skrives som x = [3; 7]

Man ser dem også benytte ved matricer:

Dermed kan de også benyttes ved vektorer:

selvom den notationsform, der er hyppigst anvendt ved vektorer er:

Man ser dem også anvendt ved formler, hvor de angiver enheden på resultatet, -
som fx formlen for ledningsmodstand:

hvor [ ] er med til at angive enheden for ledningsmodstand til ohm (Ω)

Der er sikkert mange anvendelsesmuligheder for [ ] men det vil jeg overlade til andre at redegøre for...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2010 af PeterValberg

Jeg glemte næsten, at de også bruges ved bestemte integraler, - for eksempel (og det er et simpelt eksempel):

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2010 af himsen (Slettet)

#2

Notationen x=[3;7] giver ikke rigtig nogen mening og samtidig er { x∈R | 3 ≤ x ≤ 7 } er mængde bestående af reelle tal i intervallet [3;7].

I gymnasiet vil jeg vove og påstå at notationen [....] udelukkende vil blive anvendt til at definere et interval. F.eks en definitionsmængde for en funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har nok ret i, at intervalbrugen nok er det de kantede parenteser bruges hyppigst til. Men brugen ved bestemte integraler, som pvm nævner i #3 er da bestemt også gymnasierelevant.

Derudover kom jeg i tanker om brugen af [ ] til at betegne den hele del af et tal : n = [x] , hvor x er et reelt tal, og n er det største hele tal, der er ≤ x. Det var i hvert fald i brug for 30 - 40 år siden (ja, ja, i forrige årtusind), men det er måske ikke standard, og andre notationer for heltalsdel er også i brug.

Nogle steder bruges kantede parenteser blot som et alternativt parentessymbol, for eksempel, hvis der er parenteser inden i parenteser for bedre at adskille parentesniveauerne, og det har her ikke nogen speciel betydning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. februar 2010 af PeterValberg

Jeg tror, at brugen af ["firkant"-parenteserne] afhænger en del af de traditioner, der er hos de pågældende lærere og skoler. Men det er fuldstændig rigtigt, Himsen, når du i #4 skriver, at det i forbindelse med angivelse af intervaller (til fx definitions- og værdimængder for funktioner), at disse parenteser for det meste anvendes i de gymnasielle uddannelser i dag, - hvilket Andersen11 i #5 også er inde på.

Personligt foretrækker jeg intervaller angivet som

Men det er jo nok også affødt af en eller anden tradition (eller et mærkeligt behov for at gøre tingene anderledes end alle andre, - hvem ved?)

Desunden har Andersen11 i #5 ret i, at man til tider kan se de forskellige parenteser brugt sammen for at skabe tydelighed i, hvad der hører sammen med hvad i et større udtryk, som fx:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: hvad betyder ][

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.