Fysik

Afkøling af vand - hvor meget energi forsvundet?

27. februar 2010 af hooteka (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis jeg har 0.25 kg vand ved 100 grader celsius og det skal nedkøles til 80 grader, hvor meget energi skal mit kølelegeme da fjerne :)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af peter lind

Q = m*c*ΔT hvor m er massen, c er varmefylden og ΔT er temperaturændringen


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2010 af p3ppit (Slettet)

Den burde ligge lige til højrebenet :-) (forudsat at der er tale om et isoleret system), så i stedet for bare at stikke dig løsningen, har jeg et par hints til en løsning:

1. Skab et overblik. Du har:

mvand = 0.25 kg     ;      TSTART = 100 grd. C      ;       TSLUT = 80 grd. C

2. Hvor mange energibidrag har du? (husk at vand ved 100 grd. C skifter fase).

Den generelle formel vedr. energibidrag i samme fase kan udtrykkes som:

QSAMME FASE = c * m * (TSLUT - TSTART)

hvor Q er energibidraget [Joule], c er specifik varmekapacitet [J/(grd. C * kg)] og m er massen [kg]

c er en tabelværdi, du kan slå op i en fysiktabel. For vand (ferskvand) er den 4180 J/(grd. C * kg)

Da dit vand har en starttemp. på 100 grader, er det ved at skifte fase (fordampe). Dvs. at du har et energibidrag, der går til at fortætte vandet, når det nedkøles. Her kan der generelt skrives:

QFORTÆTTE = -mFORTÆTTE * Lf 

hvor Lf er den specifikke fordampningsvarme [kJ/kg]. Det er igen en tabelværdi. For vand er denne: 2260 kJ/kg.

3. Herefter adderer du dine (to) energibidrag for at finde den totale mængde energi, dit køleelement skal "fjerne"

(PS. Nåh, den herre Peter Lind var en kende hurtigere end jeg) :-)


Skriv et svar til: Afkøling af vand - hvor meget energi forsvundet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.