Matematik

...integration via substitution ...

28. februar 2010 af Yow! (Slettet) - Niveau: A-niveau

spørgsmålet står i det vedhæftede dokument


Svar #1
28. februar 2010 af Yow! (Slettet)

..


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Start med at forkorte dit udtryk:

∫5/(2x-4)dx=5∫1/(2x-4)dx

Du ved da, at ∫(1/x)dx=ln|x|, så det ligger naturligt at skrive:

∫5/(2x-4)dx=5∫1/(2x-4)dx=5*ln|2x-4|+k HOLDER DOG IKKE

Differentierer du dette udtryk, indser du dog, at det ikke holder. (ln|2x-4|)'=1/(2x-4)*2. Så du bliver altså nødt til at dividere forrige udtryk med 2.

Du har da indset:

∫5/(2x-4)dx=5∫1/(2x-4)dx=5/2*ln|2x-4|+k

helt uden at substituere. Det er af den grund, vi siger, at at differentiere er et håndværk, mens det er en kunst at integrere.

Du kan godt substituere dig frem til resultatet, men med din metode vil det tage alt for lang tid. 


Svar #3
28. februar 2010 af Yow! (Slettet)

hmmm...det er den metode vi har lært... kender ikke andre metoder....

jeg forstår ikke hvilket udtryk jeg skal dividere med 2??? man kan i øvrigt heller ikke bare dividere med et eller andet for at det skal gå op, for at det skal passe... i hvertfald ikke udfra det vi har lært....


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Det kan du da selvfølgelig godt. Hvorfor sidde og regne på noget, du kan se, der stemmer? Det ville da være at spilde sin tid. Sålænge du kommer med forklaringen, jeg gav, er det skam fint at integrere på den måde. 

Men jeg kan se, at jeg faktisk ikke engang får, hvad din lommeregner får. Det var sjovt... :S


Svar #5
28. februar 2010 af Yow! (Slettet)

det sjove er også at når jeg differentierer mit udtryk og lommeregnerens udtryk, får jeg det samme... hmmm...

min lommeregner får dét jeg har skrevet i dokumentet... hvad giver det hos dig..???


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Jeg ved faktisk ikke, hvor min lommeregner er. Vi må ikke bruge dem på studiet.

Prøv lige at sætte de to udtryk lig hinanden og se, om den ikke skriver "true". Det burde den! Ellers giver det ingen mening for mig.


Svar #7
28. februar 2010 af Yow! (Slettet)

når jeg sætter dem lig hinanden giver det bare det samme....hverken true eller false...

men når jeg f.eks. indsætter 7 på x's plads i mit udtryk og 7 på x's plads i lommeregneres udtryk giver det 2 forskellige tal... så det er nok ikke true....


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Nej. Jeg må være dig svaret skyldig. Jeg ved faktisk ikke lige, hvad der er galt.


Svar #9
28. februar 2010 af Yow! (Slettet)

min lærer advarede mig om at der blandt ogaverne var en tricky opgave...det må være denne her....  

nåh men tak for forsøget.... !


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Her er, hvad der gøres ved substitution for at bestemme

∫5/(2x-4) dx

Man sætter t = 2x-4, hvorved dt = 2 dx, eller dx = 1/2 dt. Dermed er

∫5/(2x-4) dx = ∫5/2 1/t dt = 5/2 ln(t) + k = 5/2 ln(2x-4) + k = 5/2 ln(2•(x-2)) + k = 5/2 ln(x-2) + k + 5/2 ln(2)

= 5/2 ln(x-2) + k'

Det, der er sket, er, at konstanten 5/2 ln(2) er spaltet ud fra funktionsudtrykket og absorberet i integrationskonstanten i stedet. Begge udtryk er korrekte i det vedlagte dokument.


Svar #11
01. marts 2010 af Yow! (Slettet)

Andersen11

så den måde jeg har integreret på og den måde lommeregneren har integreret på er identiske..?? i så fald giver de ikke samme resultat hvis jeg f.eks. indsætter 7 på x's plads.... men når jeg differentiere dem får jeg det samme....

det' ekstremt underligt.!!  


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, begge udtryk er korrekte; men bemærk, at de har forskellig integrationskonstant. Forskellen mellem de to udtryk er konstanten 5/2 ln(2) , der skjules i integrationskonstanten. Så derfor får du ikke samme funktionsværdi, når du indsætter en tilfældig værdi for x. Men indsætter du f.eks. to forskellige x-værdier, får du samme forskel mellem de to funktionsudtryk taget i de to x-værdier.


Svar #13
01. marts 2010 af Yow! (Slettet)

Andersen11

haaa ok....

mange tak for hjælpen..!


Skriv et svar til: ...integration via substitution ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.