Fysik

Gitterkonstant, antal spalter??

03. marts 2010 af mmaja (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, nogle der kan hjælpe?

11.1

Laser lys med bølgelængden 632,8 nm sendes igennem et optisk gitter anbragt 2,5 m fra en hvis skærm. På skærmen måles afstanden fra centralpletten (0.orden) til 2.orden. Denne afstand er 2,04m.

a) bestem gitterkonstanten, d (afstanden mellem to spalter).

b) Hvor mange spalter pr. mm. er der i gitteret?

Benytter man i stedet afstanden fra 0.orden til 1.orden, giver dette nøjagtig samme gitterkonstant, d som i opgave 11.1

¨Nogle der kan løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2010 af mathon

                    d = n·λ/sin(θn) = n·λ·√(an2+L2)/an

                    d = 2·(632,8 nm)·√((2,04 m)2+(2,5 m)2)/(2,04 m) = 2,0018·10-6 m ≈ 2 µm

                    antal spalter pr mm: (10-3 m)/(2,0018·10-6 m) = 499,5 ≈ 500

d er konstant for alle ordensvinkler:
sammenhængen fremgår af

 
                   d = n·λ/sin(θn) = n·λ·√(an2+(2,5 m)2)/an

                   θ12 og dermed a1<a2  

med sammenhængen

                   sin(θn) = tan(θn)·cos(θn) = tan(θn)/√(1+tan2n)) = an/√(an2+(2,5 m)2)

                  


Svar #2
03. marts 2010 af mmaja (Slettet)

mange tak :)


Skriv et svar til: Gitterkonstant, antal spalter??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.