Matematik

Funktion

04. marts 2010 af Clarks (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x)=-x^2+4x+2

a) Bestem toppunkt for grafen f og tegn denne graf.

f(x)=-x^2+4x+2

a:-1 b: 4 c:2

(4)^2-4.(-1).2

16-(-8)
 

d=24

Find toppunkt

-4/2-1 og -24/4.-1

Mit problem er så, hvad er 2 gange minus 1, vil gerne gøre udtrukket mere simpelt før jeg taster den ind. Hjælp?

b)

Bestem en ligning til tangenten til for f i punktet(6,-10)

Hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2010 af PeterValberg

Der er flere måder, hvorpå du kan finde toppunktet.
Kikker du en formelsamling, vil du sikkert finde denne her:

hvor d er diskriminanten:  d = b2 - 4ac

Den pågældende funktion har toppunkt i (-2, -2)

Du kan også bruge differentialkvotienten til f(x) og sætte den lig med 0, da grafen for f har vandret tangent ved den x-værdi, hvor f'(x) = 0

find og beregn den tilhørende y-værdi ved hjælp af , så har du toppunktets koordinater

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
04. marts 2010 af Clarks (Slettet)

Kikker du en formelsamling, vil du sikkert finde denne her:
 

Jep, det er sådan set også den jeg benytter mig af. Er mine udregninger ikke rigtige nok, altså diskriminaten bliver 24, ikke sandt?

Mit problem er så at er minus 1, og har det ikke godt med at med minusse, derfor ville jeg forsimple udtrykke som fx 2 gange minus 1, bliver det 1??(fordi - - giver plus)


Svar #3
04. marts 2010 af Clarks (Slettet)

Argh d er jo 8.


Svar #4
04. marts 2010 af Clarks (Slettet)

Bestem en ligning til tangenten til for f i punktet(6,-10)

Hvordan gør man det?

Hvad så med overstående..


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2010 af PeterValberg

Med tangentligningen, - du skal bruge et punkt (det har du) eller rettere x-værdien (vi kalder den x0)
fra punktet, hvor tangenten har røring.

Så skal du bruge funktionsværdien af den x-værdi - altså f(x0)

Du skal også bruge differentialkvotienten til den x-værdi, - altså f'(x0)

Og tangentligningen - ikke at forglemme:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
04. marts 2010 af Clarks (Slettet)

Okay. Vil kigge på det.

Hvis du har overskud til, så må du meget gerne regne den, så jeg kan bruge den som udgangspunkt til en anden gang,


Svar #7
04. marts 2010 af Clarks (Slettet)

Sikker på at toppunktet ikke er(2,2)

-- giver vel plus.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. marts 2010 af PeterValberg

Den er god nok, - det er Tp(2, 2) havde overset, at a = -1 SORRY for forvirringen

x-koordinaten: -b/2a = (-4)/(2·(-1)) = 2   (b er jo 4, så minus b må være -4)

y-koordinaten: -d/4a = (-8)/(4·(-1)) = 2   ( d = 8  så minus d må jo også være -8)

 Ups, sådan går det jo engang imellem Tp er som du skriver (2, 2)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
04. marts 2010 af Clarks (Slettet)

Hehe tak.


Svar #10
04. marts 2010 af Clarks (Slettet)

Det er foresten 2, 6, fordi har lige tastet det ind i mat-program. Kan godt se fejlen. Mange tak.


Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.