Matematik

Vektorer og cirkler - haster!!!!!!!!!!!!!

10. marts 2010 af StepStone (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Jeg har problemer med spørgsmål 3 i denne opgave.

En cirkel har centrum C(-2,5) og radius 3*kvadratrod5, og linjen l er bestemt ved l: y=(-1/2)x+1.

1. Bestem en ligning for cirklen:

(x+2)^2+(y-5)^2=45

2. Bestem afstanden fra cirklens cetrum C til linjen l.

dist(C,l)=2,68

En linje n går gennem cirklens centrum c og vinkelret på l.

3. Bestem en ligning for l.

Hvordan gøres dette?

Opgaven skal afleveres i morgen, så jeg har lidt travlt.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2010 af mathon

n gennem (-2,5) med retningsvektor r = [1,2]

n:  (x,y) = (-2,5) + t·(1,2)

alternativt:
 n: y = 2x + b  og
     5 = 2·(-2) + b
     b = 5 + 4 = 9

     y = 2x + 9

.............

produktet af ortogonale linjers retningsvektorer er 0                 ([1,-(1/2)]·[1,2] = 0
produktet af ortogonale linjers hældningskoefficienter er -1       (-(1/2)·2 = -1)


Svar #2
10. marts 2010 af StepStone (Slettet)

mange tak.

jeg har prøvet at gøre det på følgende måde:

Jeg kan aflæse normalvektoren til l, som er (1/2, 1) som er den samme som retningsvektoren til n. Den kan jeg så 'hatte' så den bliver til normalvektor til n i stedet (-1 , 1/2). Da jeg også kender et punkt på linjen, nemlig centrum C(-2,5), kan jeg bestemme en ligning for n ved at indsætte værdierne i linjens ligning:

a(x-x0) + b (y-y0) = 0

-1(x-(-2)) + 1/2(y-5) = 0

-1(x+2) + 1/2(y-5) = 0   

Når de spørger om en LIGNING må man så godt give en parameterfremstilling? er det lige meget?

Bagefter skal jeg beregne koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem linjen n og cirklen. Kan det så være en fordel med en ligning frem for en parameterfremstilling?

Udover det får vi forskellige resultater. How come?


Svar #3
10. marts 2010 af StepStone (Slettet)

eller er jeg helt på herrens mark?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2010 af PeterValberg

Vedr #2

Når der spørges efter en ligning, så er det en LIGNING, man vil have, - ikke en parameterfremstilling.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2010 af mathon

skæring mellem cirkel og n
kræver bl.a.
identisk y-koordinat

                           cirkel                               linje
                 x2 + y2 + 4x - 10y - 16 = 0  og  y = 2x + 9
hvoraf

                x2 + (2x + 9)2 + 4x - 10·(2x + 9) - 16 = 0      som reduceres til

                x2 + 4x - 5 = 0   hvoraf skæringspunkternes førstekoordinater kan beregnes
til
                x1 = -5   og    x2 = 1       som ved indsættelse i y = 2x + 9 giver

                y1 = -1          y2 = 11

skæringspunkter

                S1 = (-5;-1)   og   S2 = (1;11)


Skriv et svar til: Vektorer og cirkler - haster!!!!!!!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.