Fysik
Find den indre resistans
19. februar 2005 af
Andreassw (Slettet)
Et batteri har en polspænding på 8,0 V. Det er sat til en resistor med resistansen 10,0Ω og hvor polspændingen måles til 5V. Find den indre resistans.
Først finder jeg I udfra formlen:
I = Up / Ry <=> I = 5V / 10Ω = 0,5A
Dernæst regner jeg følgende formel ud som en ligning og isolere Ri.
Up = U0-Ri * I <=> 5V = 8,0V – Ri * 0,5A Heraf får jeg Ri = 6,0Ω
Har jeg ret i at der skulle have stået hvilespænding istedet for polspænding? Hvis ikke hvordan skal jeg så løse den?
Først finder jeg I udfra formlen:
I = Up / Ry <=> I = 5V / 10Ω = 0,5A
Dernæst regner jeg følgende formel ud som en ligning og isolere Ri.
Up = U0-Ri * I <=> 5V = 8,0V – Ri * 0,5A Heraf får jeg Ri = 6,0Ω
Har jeg ret i at der skulle have stået hvilespænding istedet for polspænding? Hvis ikke hvordan skal jeg så løse den?
Svar #2
19. februar 2005 af Andreassw (Slettet)
"Har jeg ret i at der skulle have stået hvilespænding istedet for polspænding? Hvis ikke hvordan skal jeg så løse den?"
Eh jeg mente selvfølelig kun der hvor der stod "batteriet har en polspænding på 8,0V".
Eh jeg mente selvfølelig kun der hvor der stod "batteriet har en polspænding på 8,0V".
Svar #3
19. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#2: Polspændingen U_p er spændingen mellem batteriets poler. Denne måles ifølge opgaveteksten at være U_p = 5.0V. Batteriet sender en strøm I gennem den ydre resistor i kredsløbet, og vi har af Ohms lov
U_p = R_y*I
hvoraf I = 0.5A, som du rigtigt skriver.
Polspændingen ækvivalerer også forskellen mellem batteriets hvilespænding Uo - også kaldet den elektromotoriske kraft - og spændingsfaldet som skyldes den indre resistans, R_i.
Jo - de 8.0V må være hvilespændingen Uo, som er batteriets polspænding, når batteriet er UBELASTET (I=0). Dermed er
U_p = Uo - R_i*I = R_y*I
hvoraf R_i = 6.0ohm, hvilket du korrekt beregner.
Summa summarum: du har ret :-)
//Singularity
U_p = R_y*I
hvoraf I = 0.5A, som du rigtigt skriver.
Polspændingen ækvivalerer også forskellen mellem batteriets hvilespænding Uo - også kaldet den elektromotoriske kraft - og spændingsfaldet som skyldes den indre resistans, R_i.
Jo - de 8.0V må være hvilespændingen Uo, som er batteriets polspænding, når batteriet er UBELASTET (I=0). Dermed er
U_p = Uo - R_i*I = R_y*I
hvoraf R_i = 6.0ohm, hvilket du korrekt beregner.
Summa summarum: du har ret :-)
//Singularity
Skriv et svar til: Find den indre resistans
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
