Fysik

elektrisk kredsløb

19. marts 2010 af missunknow (Slettet)

i et elektrisk kredsløb måler vi spændingsforskellen UAB over pæren. voltmetret viser UAB = 4,5 V. strømmen løber gennem pæren fra A til B, men ledningselektronerne bevæger sig gennem pæren fra B og A.

a. angiv værdien af UBA

b. beregn det elektriske arbejde, som bliver udført på en ledningselektron, når den passerer gennem pæren.

c. gør rede for energiomdannelsen i pæren.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2010 af peter lind

UBA = -UAB

Arbejde = spændingsforskel*ladning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2010 af Majlund (Slettet)

Uddybende forklaring:

Tænk på spændingsforskellen som en højdeforskel.. En analogi kunne være: Hvis der er 4,5m fra punkt A OP til punkt B er der selvfølgeligt 4,5m fra punkt B NED til punkt A. Derfor det omvendte fortegn. 

Det elektriske arbejde som nævnt er lig spænding * ladning, og ladningen af en elektron er "1 coulomb" (1C).

Energiomdannelsen i pæren dækker over de små sammenstød elektronerne har med pærens strømførende dele.. Hver gang en elektron rammer fx noget af glødetråden, vil der blive afsat en lille smule energi i glødetråden. Denne energi bliver tilsvarende taget fra elektronen (i form af spændingsfaldet. Tænk energibevarelse). Når det sker tilpas mange gange bliver glødetråden så varm at den bliver "hvidglødende" og udsender energien igen som lys. For en god ordens skyld bør det bemærkes at kun en lille del af energien bliver udsendt som synligt lys. For de fleste pærer er (langt) over 90% af energitabet usynligt elektromagnetisk stråling (fx infrarødt lys og varmestråling).


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2010 af mathon

efter oprettelse af ny tråd med samme emne
tilføjes:

b)
         A = e·U    som oplyst i #1

         A = (1,60218·10-19 As)·(4,5 V) = 7,2098·10-19 Ws = 7,2098·10-19 J = 4,5 eV


Skriv et svar til: elektrisk kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.