Matematik

Problemer med 2 grads ligning

21. marts 2010 af fissankp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Et bassin har et lodret tværsnit, hvis form er en del af en parabel med toppunkt T
(se skitsen). Bassinets største bredde AB er 10 m, og dets dybde er 4 m.

a) Tegn en model af tværsnittet i et passende koordinatsystem, og bestem en ligning for
parablen i dette koordinatsystem.

Kan ikke helt finde ud af hvor jeg skal starte har ikke lige lavet en sådan opgave før?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Læg punkt A i (0,0) og punkt B i (10,0), så går det ad sig selv, især hvis du tegner det op


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. marts 2010 af mathon

tegn den i koordinatsystemet
med

            T(0,-4) liggende på y-aksen


Svar #3
21. marts 2010 af fissankp (Slettet)

Nu kender jeg to rødder og minimum men det stener lidt for mig endnu hvordan jeg skal regne til bage til en ligning


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. marts 2010 af mathon

               -b/(2a) = 0 hvoraf b = 0
dvs
                y = ax2 + c med rødderne -5 og 5 og c = -4

                y = a(x+5)(x-5) gennem (0,-4)

               -4 = a(0+5)(0-5)
          
               a = -4/(-25) = 4/25

               y = (4/25)·x2 - 4 = 0,16x2 - 4


Svar #5
21. marts 2010 af fissankp (Slettet)

Mange tak havde fat i den lange ende først så, men endnu en gang tak!


Skriv et svar til: Problemer med 2 grads ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.