Matematik

Cirkelbue - radius og koordinater

22. marts 2010 af SørenV (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en cirkelbue (vektorfunktion), som er beskrevet ved:

r(t) = (1-cos(t))

          (3+sin(t))            .... som selvfølgelig hører ind under samme matrix                            

Hvordan finder jeg radius og centrumskoordinaterne i vektorfunktionen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi har de to ligninger

x = 1 - cos(t) = 1 + cos(π-t) = 1 + cos(s)

y = 3 + sin(t) = 3 + sin(π-t) = 3 + sin(s) , hvor s = π-t

På parameterform har cirklen fremstillingen

(x, y) = (x0, y0) + R (cos(t), sin(t))

Vi aflæser da, at cirklens centrum er C(1, 3), og dens radius er R = 1


Svar #2
22. marts 2010 af SørenV (Slettet)

Okay.. Glemte vidst at sige at sige at cirkelbuen er begrænset hvor 0 ≥ t ≤ 2

Men dette gør vidst ingen forskel... Forstår bare ikke helt de første par linjer?


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2010 af mathon

supplementvinkler har samme sinus-værdi     sin(x) = sin(π-x)
men modsat cosinus-værdi                           -cos(x) = cos(π-x)

omskrivningen foretages for at få samme vinkel som en forudsætning for omskrivning til
cirklens parameterform

                                cos(t) = (x-c1)/r           vinkelparameteren skal være den samme
                                sin(t) = (y-c1)/r
som giver

                                 cos2(t) + sin2(t) = 1 = ((x-c1)/r)2 + ((y-c2)/r)2
hvoraf
                                 (x-c1)2 + (y-c2)2 = r2


 


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Du mener nok 0 ≤ t ≤ 2 ?

I de første par linier skifter jeg parameter, så jeg får parameterfremstillingen for en cirkel på standardform.

Du kan også i stedet finde cirklens ligning således:

cos(t) = 1-x og sin(t) = y-3 , så

cos2t + sin2t = 1 = (1-x)2 + (y-3)2 , altså

(x-1)2 + (y-3)2 = 1

hvoraf ses, at buen ligger på en cirkel med centrum C(1, 3) og radius R = 1


Svar #5
22. marts 2010 af SørenV (Slettet)

Ja.. mente selvfølgelig det du skriver!

Og mange tak for den uddybende forklaring. Forstår det nu :)


Skriv et svar til: Cirkelbue - radius og koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.