Fysik

mekanisk energi og arbejde

23. marts 2010 af jgmajk (Slettet) - Niveau: B-niveau

1) En bil med massen 985kg starter fra hvile og ender med at køre hen ad en vandret vej med hastigheden 50 km/h. Antag, at modstanden fra vej og vind er så lille, at vi kan se bort fra den. Beregn motorkraftens arbejde.

2) En cyklist kører hen ad en vandret vej med hastigheden 7,0 m/s. Pludselig må cyklisten bremse for en fodgænger. Cyklist og cykel vejer tilsammen 75 kg. Antag, at vi kan se bort fra vindmodstanden. Beregn bremsekraftens arbejde under opbremsningen.

3) En cyklist holder til at begynde med stille ved toppen af en 15 m høj bakke. Bakkens længde er 200m. Den samlede masse af cyklist og cykel er 85 kg. Cyklisten kører nu på frihjul ned ad bakken, og ved bakkens fod er hastigheden 30 km/h. Beregn det samlede arbejde på cyklist og cykel udført at modstandskraften fra vej og vind.

Ville blive rigtig glad, hvis der var nogen som kunne hjælpe mig med de her opgaver! Har prøvet det ene og det andet nu, og er kørt helt fast. Har ikke selv nogle forslag, da alt det jeg har prøvet har været forkert, så hvis i bare vil give et lille hint til formler måske... tak:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2010 af peter lind

1) Der mangler nogle oplysninger. Har du ikke motoreffekten eller lignende. Desuden er arbejdet afhængig af hvor langt et tidsrum det drejer sig om.

2)  Arbejde = ændring af energien.

3) som 2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Benyt at arbejdet er defineret ved kraften (M*a) gange vejlængden i kraftens retning, i den sidste skal du bruge K*S som udtryk for arbejdet, dá det foregår på et skråplan, i dette tilfælde (uden andre kræfter indvirkende) er de M*g*h


Svar #3
23. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

I opgave 1, har jeg skrevet opgaven som den står i bogen. For havde nemlig tænkt på at bruge formlen Fmotor = Pmotor / v så...

Men forstår ikke helt hvordan jeg skal benytte mig af at arbejdet er ændringen i energi i opgave 2. For kender jo kun v og m! 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2010 af peter lind

#3 Det er skam også nok. Find energien ved start og find energien når de er stoppet. Differencen mellem de 2 tal er arbejdet.


Svar #5
23. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

måske et lidt dumt spørgsmål, men hvordan gør jeg det? skal jeg bruge formlen for kinetisk energi eller hvad? for der skal vel indgå noget med v..


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2010 af peter lind

Det er netop det du skal. Potentiel energi ændrer sig ikke, så ændringen i energien er det samme som ændringen af den kinetiske energi.


Svar #7
23. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

Hvis jeg bruger formlen for kinetisk energi i opgave 2 får jeg formlen: Ekin=½*985kg*502m/s = et kæmpe stort tal, hvor det vi virkeligheden skal give 95 kJ.

I opgave 3 har jeg prøvet at udregne forskellen i energien fra start til slut. I starten er det potentiel energi, som jeg har fået til 12520,5 J. I slutningen er der omdannet til kinetisk energi = 38250 J. Det rigtige facit er -9,6 kJ. 

Kan du hjælpe mig på rette vej.... 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2010 af peter lind

Opgave 2.  Du blander dine tal sammen. Massen er ikke 985 kg og hastigheden er ikke 50m/s

opgave 3. Jeg kan ikke se hvad du har gjort. blandet tallene sammen igen eller er det enhederne?


Svar #9
23. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

hmmm den formel jeg har stillet op til opgave 2 var faktisk til opgave 1. Passer det så ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. marts 2010 af peter lind

nej. Massen er heller ikke i opgave 3 985 kg og hastigheden heller ikke 50 m/s. Desuden skal du også der have potentiel energi med.


Svar #11
23. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

oka.. nu er jeg helt forvirret, tror bare jeg dropper at lave dem.. tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. marts 2010 af peter lind

Jeg tror nærmere du skal sove på den og så se efter i opgaven hvad masse og hastighed er.


Svar #13
24. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

har prøvet at kigge lidt på det igen nu. I opgave 3 skal vi beregne det samlede arbejde som cyklist og cykel udfører. I starten holder han stille, og jeg har her regnet energien ud fra formlen for potentiel energi, da vi kender højden 15m samt massen 85 kg. Dette har jeg fået til at give 12,5205 kJ

I slutningen af forløbet har han en hastighed på 30 km/h, og jeg har regnet energien ud ved brug af formlen for kinetisk energi. Da vi kender massen 85 kg samt v = 30 km/h. Resultatet blev: 38,25 kJ.

Herefter ville jeg så ha taget differencen mellem de to tal, og taget det som det endelige resultat. Men i følge bogen skal det give - 9,6 kJ. Er  jeg bare helt på herrens mark stadigvæk eller..?


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. marts 2010 af peter lind

Du har regnet forkert. Det sidste tal er alt for stort.


Skriv et svar til: mekanisk energi og arbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.