Matematik

vektorer - håber at nogen kan hjælpe hurtigt

23. marts 2010 af REZAH (Slettet) - Niveau: A-niveau

min opgave lyder sådan...

I planen er det givet to vektorer, a ?=((t-2)¦5) og b ?=(3¦(-3)) , hvor t er et tal.
Bestem tallet t, så vektorerne a ? og b ? er ortogonale

.. jeg ved at to vektorer at ortogonale hvis deres skalarprodukt er lig med 0. men jeg ved ikk hvordan jeg skal løse det i dette tilfælde.. håber at nogen kan forklare og hjælpe..


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hej.

skalarproduktet af vektor a og vektor b, kan også skrives som

a1*b1+a2*b2 = 0

så indsætter du bare og løser ligningen

(t-2)*5 + 3*(-3) =0


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2010 af Civilingeniøren (Slettet)

#1

Ideen er god nok, men ligningen er ikke korrekt... Jeg tror du mente:

(t-2)*3 + 5*(-3) = 0

/JW ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hej JW, ja det er rigtigt. Formlen jeg skrev op var rigtig, men det gik vidst lidt for hurtigt med at indsætte. Godt spottet ;)

kh.


Svar #4
24. marts 2010 af REZAH (Slettet)

okay.. tak for hjælpen...

kan det passe at det ser sådan ud så

(t-2)*3+5*(-3) = 0 <=>

3t=-6-15 => t= (-6-15)/3

t=-7

jeg ved nemlig ikk helt om jeg har isoleret rigtig..


Svar #5
24. marts 2010 af REZAH (Slettet)

ups..

mente

(t-2)*3+5*(-3) = 0 <=>

3t=-6-15 => t= (6-15)/3

t=-3
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2010 af Civilingeniøren (Slettet)

#4

Du kan tjekke resultatet ved at sætte t=-7 ind i ligningen og se om den er opfyldt (om højresiden giver 0).

/JW ;-)


Skriv et svar til: vektorer - håber at nogen kan hjælpe hurtigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.