Matematik

Eksponentiel model?

24. marts 2010 af nistelr00y (Slettet) - Niveau: C-niveau

Bestem, ved beregning, tallene a og b i modellen: y = b * ax

Her er modellen:

x   -2     4     9

y    3   23  124

håber I kan hjælpe, for jeg har ingen anelse om, hvordan jeg skal starte!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2010 af Boel22 (Slettet)

Må du bruge lommeregneren til den?

Hvis ja, så kan du trykke tallene ind på lommeregneren i liste 1 og liste 2 i potensreggression, så får du a og b frem.

Hvis ikke, kan du tage to af punkterne og finde a ved en formel. Bagefter kan du tage a + x og y fra et af punkterne, som du sætter ind i y = b * a^x og isoler b. Og så har du begge tal.

Håber det hjalp (:


Svar #2
24. marts 2010 af nistelr00y (Slettet)

finde a ved en formel? hvilken formel er det helt præcist? er det den der hedder: a = y2 - y1 / x2 - x1   ????


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2010 af Boel22 (Slettet)

Undskyld, jeg skrev potens, jeg mener selvfølgelig eksponentiel

Den er lidt svær at skrive her, men:

a=x2-x´1* √y2/y1


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2010 af MN-P (Slettet)

y = b * ax

x -2 4 9

y 3 23 124

indsætter (-2,3)        3=b*a-2 ⇒ 3a2=b

indsætter (4,23)       23=b*a4

23=3a2*a4 ⇒ a6=23/3  a=6√(23/3)

udregn på lommeregner og indsæt i b=3a2


Svar #5
24. marts 2010 af nistelr00y (Slettet)

tusind tak for hjælpen! :) men allerede igen sidder jeg fast i en anden opgave :s

en ret linje går gennem punkterne (35,60) og (100,17)

jeg skal bestemme en regneforskrift for funktionen.. men jeg må åbenbart ikke bruge den samme formel som før! nogle ideer til, hvad jeg så kan gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2010 af MN-P (Slettet)

Opskriv standardligningen for funktionen                                         y=ax+b

indsæt koordinaterne for de 2 punkter                                            60=a*35+b  og  17=a*100+b

du har nu 2 ligninger med 2 ubekendte, som du løser for at få a og b

60=a*35+b og 17=a*100+b                         trækker de 2 ligninger fra hinanden

43=-65a

a=-65/43

a indsættes i en af ligningerne

60=(-65/43)*35+b

b=(65/43)*35+60

så skal du bare igang med lommeregneren


Skriv et svar til: Eksponentiel model?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.