Fysik

Addition af magnetisk kraft

25. marts 2010 af COMA (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Ja, jeg føler mig lidt dum nu. Men kan simpelthen ikke komme frem til hvordan jeg gør. Så bliver nødt til at spørge :)

Jeg har en opgave som lyder, at jeg har tre uendelig lange metaltråde hvori der løber en strøm i hver. De ligger så de danner en retvinklet trekant.

Jeg skal nu bestemme den kraft der virker på den ene leder.

Jeg bruger så formlen:

F/L = u0*I*I' / 2*pi*r

Den bruger jeg for at beregne kraften fra Leder 2 til Leder 1, og fra Leder 3 til Leder 1.

Der får jeg så:

F2-1/L = -u0*I2 / pi*a

F3-1/L =u0*I2*√(2) / 4*pi*a

hvor a er længden mellem dem.

Nå, men så er problemet, hvordan skal de lægges sammen så jeg får den totale kraft ?

Jeg ved det skal give:

F = √(10)*u0*I2*L / 4*pi*a

Men ligemeget hvordan jeg lægger dem sammen, på den ene eller anden måde, kan jeg simpelthen ikke få det til at give det endelige resultat.

Hvad gør jeg galt ?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

så vidt jeg husker, skal du bruge superpositionsprincippet (vektorielt), men jeg er ikke sikker


Svar #2
25. marts 2010 af COMA (Slettet)

 Men burde det ikke bare være:

sqrt(F12+F22) ?

Eller skal man se på komposanterne også ?

Jeg mener, jeg har jo den fulde kraft fra F3-1, som er den eneste der har en y-komposant. F2-1 har ingen, kun en x-komposant. Men for begge har jeg vel fundet den kraft de udøver, så burde det ikke bare være at lægge dem sammen som jeg har gjort ovenstående, eller er jeg helt galt på den ?


Skriv et svar til: Addition af magnetisk kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.