Fysik

beregning af lysets fart i vand

25. marts 2010 af jgmajk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Laserlys med bølgelængden 632,8 nm sendes vinkelret ind mod et optisk gitter. Gitteret er placeret i et tomt, gennemsigtigt kar. På karret bagved gitteret ses en række lyspletter. Afstanden mellem de to 4. ordens lyspletter er 39,4 cm.
a) Beregn gitterets gitterkonstant

Her har jeg først udregnet θ, og dernæst brugt formlen for gitterkonstanten, hvorved resultatet blev d = 5,2μ.

Karret fyldes med vand, hvorved lyspletterne flytter sig. Grunden til dette er, at lysets fart i vand er forskellig fra lysets fart i luft. Afstanden mellem de to 4. ordens lyspletter er nu 27,8 cm. Lysets frekvens i vand og luft er ens.

b) Beregn lysets fart i vand
 

Nogen der kan give mit et hint til denne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2010 af peter lind

Du skal bruge gitterligningen igen til at finde bølgelængden i vand. Dernæst bruger du at frekvens*bølgelængde er bølgehastigheden


Svar #2
25. marts 2010 af jgmajk (Slettet)

hmm.. men bølgelængden i vand er vel den samme som i luft, altså d = 5160,47nm

Skal jeg så bare gange dette tal med frekvensen? og hvad er frekvensen?


Brugbart svar (2)

Svar #3
25. marts 2010 af peter lind

Nej. Det er netop det den ikke er. Det er frekvensen, der er uændret. Frekvensen finde du også af frekvens*bølgelængde = bølgehastighed. Du har bølgelængden (632,8 nm) og bølgehastigheden i luft (ca. 300000 km/sek.) Forveksler du i #2 ikke bølgelængde og gitterkonstant?. Den sidste er også uændret


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2010 af mathon

du har ikke opgivet afstanden fra gitter til bagvæg, L

tan(φ4) = 19,7/L

sin(φ4) = tan(φ4)·cos(φ4) = tan(φ4)/√(1+tan24)) = 19,7/L / √(1+(19,7/L)2) = 19,7/√(L2 + 19,72)

      d = 4·λ/sin(φ4) = 4·( 6,328·10-4 mm)·(√(L2 + 19,72)/19,7


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2010 af mathon

beregning af vluft
se
 

Vedhæftet fil:hastighedsberegning_1.doc

Skriv et svar til: beregning af lysets fart i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.